Lassan vége a dalnak?

Nemzetközi fenyegetésnek minősíttetnék a klímaváltozást egyes szigetállamok

Nemzetközi fenyegetésnek szeretnék minősíttetni az ENSZ-ben a klímaváltozást egyes, alacsony fekvésű szigetállamok, amelyeknek létét veszélyezteti a tenger szintjének emelkedése.

2013.02.16 06:38MTI

A kérdést a Marshall-szigetek elnökhelyettese vetette fel a Biztonsági Tanács pénteki, zártkörű ülésén, amelyet A klímaváltozás biztonsági dimenziói témával Nagy-Britannia és Pakisztán szervezett.

Az ülés után Tony DeBrun elmondta, hogy a szigetországok e törekvése olyan állandó BT-tagok ellenállásába ütközik, mint Kína és Oroszország, amely azzal érvel, hogy az ENSZ legnagyobb hatalmú politikai testülete nem a megfelelő hely a klímaváltozás megvitatására. DeBrun ennek ellenére bízik benne, hogy a BT több tagját is meg lehet győzni arról, hogy "ez biztonsági kérdés és nem egyszerűen gazdasági, társadalmi és politikai ügy".

Az alacsony fekvésű szigetállamok azt szeretnék, ha a BT a maga politikai súlyával felsorakozna mögöttük a túlélésük érdekében, például azzal, hogy támogatja az új technológiák és alternatív erőforrások használatát.

A Marshall-szigetek már most fizeti a tengerszint emelkedésének árát: kutak vize válik sóssá, ezért kevesebb az ivóvíz és ez kihat az élelemtermelésre is. Az egyik lagúnában egy sziget víz alá került, és a partok erodálódnak. A helyzet romlása kivándorlásra kényszeríti a lakosokat - mondta az alelnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.