2013-ban

Varsóban tartják a következő klímakonferenciát

A lengyel fővárosban, Varsóban tartják az ENSZ következő klímakonferenciáját 2013-ban.

2012.12.08 08:47MTI

Ebben az egyben már sikerült megegyezniük a világszervezet 194 tagállama képviselőinek a jelenleg Dohában zajló éghajlatvédelmi tanácskozáson. A varsói konferenciát 2013. november 11. és 22. között rendezik - dőlt el pénteken késő este Katarban. A lengyel fővárosban tartandó csúcsértekezlet legfőbb témája az új, átfogó klímaegyezmény előkészítése lesz. Az államoknak 2015-ig meg kell állapodniuk az éghajlat védelméről, hogy gátat szabjanak a globális felmelegedésnek.
 
Annak a - három év múlva tartandó - konferenciának a helyszínéül a francia kormány Párizst javasolta Dohában. A katari fővárosban egyébiránt holtpontra jutottak a tárgyalások, a konferenciának pénteken kellett volna véget érnie, de az egyeztetések elhúzódtak, zárt ajtók mögött zajlottak az éjszakába nyúlóan folytatódtak. A szombati "ráadás" nap plenáris ülésének a kezdetét is elhalasztották. A legfőbb véleménykülönbségek egyike a klímaváltozás elleni harc finanszírozása: a fejlődő államok keveslik az ipari országok által a támogatásukra szánt összeget. 

A fejlettek közül eddig csak kevés ország, köztük Németország jelezte anyagi támogatását a jövő évre. Emellett bizonytalan volt az is, hogy a 2020-ig tervezett évi 100 milliárd dolláros összeget teremtik elő a klímaváltozás elleni harcra az államok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.