2012. június 6.

A Vénusz átvonult a Nap előtt - képek és videó arról, amit soha többé nem láthat!

2012. június 6-án a Vénusz átvonult a Nap előtt. Az átvonulás 6 és fél órán át tartott a belépéstől, amikor a bolygó sötét korongja megjelent központi csillagunk keleti peremén, a kilépésig, amikor a másik oldalon elhagyta azt.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.06.06 11:55MTI, ma.hu
Kattintson a képre! >>>

Az év csillagászati eseménye volt a Vénusz június 6-ai átvonulása a Nap előtt, a következő ilyen eseményre 105 évet kell várni. A Naptól számított második bolygó, a Vénusz körülbelül akkora, mint a Föld, ez az egyik legfényesebb objektum az éjszakai égbolton, mivel vastag felhőtakarója gyakorlatilag az összes napfényt visszatükrözi az űrbe.

A Vénusz-átvonulások különlegességét - azt, hogy a bolygó a Föld és a Nap között halad el - a jelenség ritkasága adja. Az egyes átvonulások között rendre 8 év, majd 121,5 év, újból 8 év, végül 105,5 év telik el, majd a ciklus kezdődik elölről. A távcső feltalálása óta összesen hét alkalommal volt ilyen jelenség, ebből hatot meg is figyeltek. Első alkalommal Johannes Kepler német csillagász figyelte meg a Vénusz átvonulását a XVII. században - az 1639-es égi show-t - állítólag csak ketten látták. Az 1882-es átvonulásra már sokan voltak kíváncsiak, New Yorkban a látványosság sok bámészkodót vonzott, akik 10 centet fizettek azért, hogy belenézhessenek a távcsőbe.

Volt, aki pizzával ünnepelt! Kattintson a képre! >>>

A legutóbbi Vénusz-átvonulás 2004. június 8-án volt, amikor milliók követték az eseményt, a következők pedig 2117. december 11-én, 2125. december 8-án, majd 2247. június 11-én lesznek.

A jövő heti átvonulás 6 órán és 40 percen át tart a belépéstől, amikor a bolygó sötét korongja megjelenik központi csillagunk keleti peremén, a kilépésig, amikor a másik oldalon elhagyja a Nap korongját. A jelenség a nyugati féltekén kedden délután, a keleti féltekén pedig szerdán reggel lesz látható.

Az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban, Közép-Amerikában, valamint Latin-Amerika északi részén az égi látványosság közvetlenül napnyugta előtt kezdődött. Európában, Nyugat- és Közép-Ázsiában, Kelet-Afrikában és Ausztrália nyugati részén napkeltekor lehetett a "show" végét elcsípni. A csendes-óceáni térség nyugati részén és Ausztrália keleti részén az érdeklődők az egész átvonulást megfigyelhették.

Azok, akik lemaradtak, most otthonról követhetik a jelenséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.