Eddig hallgatott a tudós

Képekkel! Élet van a Vénuszon

Lehet, hogy már 30 éve meg van a válasz az emberiség egyik legkínzóbb kérdésére?

2012.01.26 13:23Konrád - ma.hu

Egy orosz csillagászati magazinban publikálta Leonyid Ksanfomaliti kutatását, mely során komoly vizsgálatnak vetette alá a Venus-13 szovjet szonda által 1982-ben készített felvételeket.

A 126 perces panoráma videó részletes elemzése után a professzor 3 tárgyra - egy “alakváltoztató korongra” egy “fekete foltra” és egy “skorpióra” - hívja fel a figyelmet melyek életre utaló jeleket mutatnak. Mindannyian “megjelennek, megváltoznak, majd eltűnnek” - mondja a tudós.

Fotó: Leonid Ksanfomaliti/ Solar System Research


A professzor szerint ezek a 0.1-0.5 méteres dolgok folyamatosan mozogtak, amit nehéz szimpla technikai problémaként magyarázni.

A legérdekesebb a "skorpió" aminek mozgását 26 percen keresztül vette fel a szonda mielőtt eltűnt volna.

A tudós szerint a Vénusz-13 hangos földet érése elriaszthatta a hasonló jószágokat, ami megmagyarázza, miért nem szerepelnek a későbbi felvételeken.  A professzor már a '80-as években is sejtette, hogy a videó valami egészen egyedülálló dolgot mutat, de akkoriban úgy döntött, hallgat a dologról. Azonban a Naprendszerünkön kívüli, Föld méretű bolygók kutatásának új hulláma rávette, hogy elővegye a régi felvételeket.

A szovjet űrszonda felvételei

A magazin későbbi számaiban további eredményeket tervez publikálni. Ugyanakkor Alekszander Bazilevszki az Orosz Tudományos Akadémia Geokémiai Intézetének laborvezetője elmondta, noha Ksanfomaliti egy “igazi, komoly tudós” az elmélete “hibás”.

“Az általunk(!) ismert életformák fehérje-alapúak, márpedig azok sosem élnének meg a Vénuszon” - mondja Bazilevszki. “Ismerünk életformákat, amik képesek kibírni 100 bar nyomást a tengerfenéken, és olyan lényeket, amik megélnek +150 fokon a víz alatti vulkánokban. De a Vénusz hőmérséklete több mint +500 fok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.