A legutóbbi 2004. június 8-án volt

A Vénusz következő Nap előtti átvonulására százöt évet kell várni

Az év csillagászati eseménye lesz a Vénusz június 5-i (a keleti féltekén 6-i) átvonulása a Nap előtt, a következő ilyen eseményre 105 évet kell várni.

2012.06.01 21:17MTI

A Naptól számított második bolygó, a Vénusz körülbelül akkora, mint a Föld, ez az egyik legfényesebb objektum az éjszakai égbolton, mivel vastag felhőtakarója gyakorlatilag az összes napfényt visszatükrözi az űrbe.

A Vénusz-átvonulások különlegességét - azt, hogy a bolygó a Föld és a Nap között halad el - a jelenség ritkasága adja. Az egyes átvonulások között rendre 8 év, majd 121,5 év, újból 8 év, végül 105,5 év telik el, majd a ciklus kezdődik elölről. A távcső feltalálása óta összesen hét alkalommal volt ilyen jelenség, ebből hatot meg is figyeltek. Első alkalommal Johannes Kepler német csillagász figyelte meg a Vénusz átvonulását a XVII. században - az 1639-es égi show-t - állítólag csak ketten látták. Az 1882-es átvonulásra már sokan voltak kíváncsiak, New Yorkban a látványosság sok bámészkodót vonzott, akik 10 centet fizettek azért, hogy belenézhessenek a távcsőbe.

A legutóbbi Vénusz-átvonulás 2004. június 8-án volt, amikor milliók követték az eseményt, a következők pedig 2117. december 11-én, 2125. december 8-án, majd 2247. június 11-én lesznek.

A jövő heti átvonulás 6 órán és 40 percen át tart a belépéstől, amikor a bolygó sötét korongja megjelenik központi csillagunk keleti peremén, a kilépésig, amikor a másik oldalon elhagyja a Nap korongját. A jelenség a nyugati féltekén kedden délután, a keleti féltekén pedig szerdán reggel lesz látható.

Az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban, Közép-Amerikában, valamint Latin-Amerika északi részén az égi látványosság közvetlenül napnyugta előtt kezdődik. Európában, Nyugat- és Közép-Ázsiában, Kelet-Afrikában és Ausztrália nyugati részén napkeltekor a "show" végét csíphetik el. A csendes-óceáni térség nyugati részén és Ausztrália keleti részén az érdeklődők megfigyelhetik az egész átvonulást, amihez kötelező a védőszemüveg viselése. Azok, akik szeretik a kényelmet, a NASA és az obszervatóriumok webadásai révén otthonról követhetik a jelenséget.

Mint a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján (http://www.mcse.hu) olvasható, a Hubble-űrteleszkóp segédtükörként használja a Holdat a Vénusz-átvonuláskor, ugyanis direktben nem fordulhat csillagunk fényes korongja felé.

A teleszkópot a Hold egy meghatározott pontjára irányítják az esemény idején, így a Hubble műszerei a direkt napfény helyett a holdfelszínről visszavert sugárzást fogják elemezni.

Az észlelési tervek szerint az átvonulás alatt egyrészt a csillag fényének intenzitásában bekövetkező csekély csökkenést mérik, másrészt a Vénusz légkörének kémiai összetételét határozzák meg a rajta áthaladó napfény színképének elemzése alapján. Utóbbi vizsgálat eredményének értékelését nagyban segíti majd, hogy a Földhöz nagyon hasonló méretű és tömegű bolygó atmoszférájának összetétele jól ismert, és éppen ezért az itt szerzett tapasztalatok jól hasznosíthatók lesznek majd az exobolygók (Naprendszeren kívüli bolygók) vizsgálatai során is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.