Ritka jelenség az égen 2012. június 5-én

Jövőre ismét átvonul a Vénusz a Nap előtt

A Vénusz következő átvonulása a Nap előtt 2012. június 5-én (6-án) várható, a ritka jelenségre legközelebb százöt év múlva, 2017 decemberében, majd ezt követően 2025 decemberében kerül sor.

2011.12.29 05:59MTI

A legutóbbi Vénusz-átvonulás 2004. június 8-án volt.
   
A Vénusz átvonulása a Nap előtt kissé hasonlatos a Hold által kiváltott napfogyatkozáshoz; ilyesmire akkor kerül sor, amikor az égitest a Föld és központi csillagunk között halad el. A jelenség a legjobban a Csendes-óceán térségében lesz megfigyelhető, Észak-Amerika területén az átvonulás kezdetét észlelhetik a megfigyelők, Dél-Ázsiában, a Közel-Keleten, valamint Európa nagy részén pedig a vége lesz látható.
   
Mint a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálja megírta, a Vénusz a Földnél közelebb van a Naphoz, 224 naponként kerülve meg központi csillagunkat. Miközben kering, a Föld is halad pályáján, ezért bolygónkról nézve a Vénusz csak 584 naponként mutatkozik a Nap közelében. Pályasíkja a Földével 3,39 fokos szöget zár be, a két bolygó pályasíkja ezért nem esik teljesen egybe.
   
A két bolygó pályasíkjának metszéspontjai, amelyeket csomópontoknak hívnak, minden évben június és december elején látszanak a Nap irányában. Ekkor legtöbbször a Vénusz messze jár innen, így a Földről nézve ritkán halad el a napkorong előtt: hol "felette", hol pedig "alatta" vonul el kicsivel.
   
Hatezer év alatt (Kr.e. 2000-től 4000-ig) 81 átvonulás volt/lesz. Az egyes átvonulások között rendre 8 év, majd 121,5 év, újból 8 év, végül 105,5 év telik el. Ezután a ciklus kezdődik elölről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.