30% 10 év alatt

A véltnél kevésbé gyorsulnak a grönlandi gleccserek

Mégsem gyorsulnak a grönlandi gleccserek annyira, mint azt korábban feltételezték, ami azt is jelenti, hogy a jégfolyamok az eddig véltnél jóval kevésbé járulnak hozzá a tengerszint emelkedéséhez - derült ki a Science tudományos magazin legfrissebb számában közzétett tanulmányból.

2012.05.05 14:58MTI

Amerikai kutatók több mint kétszáz gleccser adatait gyűjtötték össze a 2000 és 2010 közötti időszakra vonatkozóan. Az elemzéshez használt felvételeket kanadai, német és japán műholdak készítették. "Eddig átlagosan 30 százalékos gyorsulást látunk 10 év alatt" - foglalta össze Twila Moon kutatásvezető, a seattle-i Washington Egyetem munkatársa.

Ez az érték jóval alacsonyabb az ugyanerre az évtizedre vonatkozó korábbi prognózisoknál, amelyek között a grönlandi gleccserek 100 százalékos gyorsulását jósló tanulmány is volt.

A tengerbe kerülő megolvadt jég közvetlen hatással van a globális tengerszintre. A gleccserek jelentik a legfontosabb elemét annak a szállító mechanizmusnak, amely a jeget a szárazföld belsejéből - például Grönlandról és az Antarktiszról - az óceánba juttatja. Minél gyorsabb a jégfolyam, annál nagyobb mennyiségű jég és olvadékvíz kerül a tengerbe.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták a jövőre vonatkozó előrejelzések bizonytalanságát, hiszen "a vizsgált 10 éves szakasz túl rövid a hosszú távú viselkedés valódi megértéséhez".

"Még lehetnek olyan jövőbeli események, amelyek nagy növekedést okozhatnak a gleccserek sebességében" - tette hozzá Ian Howat, az Ohiói Állami Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.