Gleccserhasadékba zuhant Ausztriában

Halálos baleset a szlovák hegymászó mentése közben

Szűk gleccserhasadékba zuhant egy szlovák hegymászó Ausztriában, vasárnap már második napja próbálták kiemelni. A mentőmunkálatok közben halálos balesetet szenvedett az alpesi rendőrség egy tagja.

2012.04.30 08:36MTI

A rendőrt és két hegyi mentőt aközben érte baleset, hogy egy helikopterről leengedett kötélen megpróbálták megközelíteni a hasadékot - számolt be róla az osztrák rádió. A mentőcsoport másik két tagja súlyos sérülésekkel került kórházba.

Azt továbbra sem tudni, hogy a szlovák alpinista túlélte-e a zuhanást. A 35 éves hegymászó szombaton fejjel előre egy szűk gleccserhasadékba zuhant és ott - negyven méter mélyen - beszorult. Szólításra nem válaszol, testét az esése közben magával sodort hó fedi. Orvosi vélemény szerint valószínűleg nem élte túl a zuhanást. A baleset az Alpok Grossvenediger hegycsúcsának térségében történt szombaton kora délután.

A hegyi mentőknek nagy nehézséget okoz, hogy a hasadék szélessége helyenként mindössze harminc centiméter. Hogy a függőleges, jeges résben meg tudják közelíteni a szerencsétlenül járt hegymászót, helyenként fúrót kell használniuk.

A mentést szombaton este a sötétedés beálltakor félbe kellett szakítani. Vasárnap a 15 fős mentőcsapatnak erős széllel és rossz látási viszonyokkal kellett megküzdeniük.

Az alpinista hét másik társával együtt a Venediger hegycsoport egyik hegycsúcsáról, a 3.559 méter magas Rainerhornról tért vissza, amikor a baleset történt. A csoport egy része síléceken, a többiek gyalogosan ereszkedtek lefelé a hegyről. Biztosítókötelet egyikük sem viselt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.