Tovább olvadnak

Eltűnnek az ausztriai gleccserek

Egyelőre tovább zsugorodnak, olvadnak az ausztriai gleccserek: tavaly 97 százalékuk "karcsúsodott", mindössze 3 százalékuk tartotta a méretét, és nem akadt egyetlen sem, amely "hízott" volna.

2012.04.10 10:22MTI

A legnagyobb osztrák hegymászóegyesület, az Österreichischer Alpenverein (OeAV) önkéntesei által megfigyelt 95 ausztriai gleccser átlagosan 17 méterrel húzódott vissza 2011-ben. Tizenöt jégmező több mint 30 méter veszített kiterjedéséből, kétszer annyit, mint a megelőző évben.

A hétvégén közzétett adatok szerint leginkább a tiroli Ötz-völgyben olvadtak a jégmezők, amelyeknek egyike például 64,5 méterrel lett rövidebb.

Az ausztriai gleccserek 2010-ben átlagosan még csak 14 méterrel rövidültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.