Gleccserolvasztás + füst = ?

Vulkán-para: ha kitör a Katla, nagy bajban leszünk

Az izland Katla vulkán újabb kitöréseket produkálhat, mely a sziget gleccsereinek jegét megolvasztva komoly problémákat okozhat.

2011.12.14 08:26idokep.hu

Bizonyára mindenki emlékszik még arra a felkavarodásra, amelyet 2010. áprilisában az izlandi Eyjafjöll vulkán kitörése okozott: Európa felett gyakorlatilag teljesen megbénult a légi közlekedés. A vulkanológusok szerint azonban a következő években egy másik tűzhányó, a Katla kitörésének esélye is megnövekedhet, amely a korábbinál sokkal összetettebb problémákat is generálhat. 

A Katla egy kisebb kitörése idén júliusban olyannyira megolvasztotta a környező gleccsereket, hogy a kialakuló jeges áramlatok még egy főút hídját is elsodorták - írja az Időkép, hozzátéve: Pall Einarsson az Izlandi Egyetemen 40 éve tanulmányozza a helyi vulkánok aktivitását, véleménye szerint ez a kitörés a komolyabb események előhírnöke volt, szerinte a vulkán új periódusához érkezett.

forrás: idokep.hu


A portál szerint az 1512 m magas Katla kitörése akár nagyobb problémákat is okozhatna, ugyanis ha feltörne belőle a forró láva, az megolvaszthatná a gleccserek jegét, így az ország partvidékére több milliárd liter víz zúdulna rá, majd ömlene bele az Atlanti-óceánba, mely a tengerszint - egyelőre kérdéses mértékű - megemelkedésével is járhatna (érdemes megjegyezni, hogy Izlandon található a világ 3. legnagyobb, összefüggő jégtakarója).

Talán további figyelemre adhat okot, hogy Ford Cochran, a National Geographic szakértője szerint az utóbbi napokban kiugró szeizmikus aktivitást észleltek a környéken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.