Már a közönség szeme láttára hancúrozik

Gondozója nevelte fel a legkisebb szurikáta kölyköt Budapesten

A március elején született szurikáta kölykök egyikét a mesterségesen nevelték fel a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A kölyök mostanra már elég erős és magabiztos ahhoz, hogy gondozója a látogatók közé is kihozza. A Kainda nevet viselő apróság láthatóan nagyon élvezi az elmúlt napokban beköszöntött nyárias időt.

2012.04.30 20:29ma.hu

Március 5-én négy kölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykert szurikáta csapatában. Az anyjuk ugyan rendesen gondozta őket, ám nem volt biztos, hogy mindegyik utódról sikeresen tud majd gondoskodni. Az állatkerti szakemberek ezért úgy döntöttek, hogy a legkisebbet a biztonság kedvéért mesterségesen nevelik fel. Azóta csaknem nyolc hét telt el, és a kicsi sikeresen átvészelte a legkritikusabb időszakot.

A még mindig elég aprócska, játékos és nagyon kíváncsi állat egészen a mesterséges felnevelésből adódóan rendkívül kezes, és a tervek szerint erre az adottságára alapozva az „állatok akcióban” című etológiai bemutató egyik szereplője lesz. Bár a kis állat állandó lakhelyét a közönség nem láthatja, az elmúlt napokban beköszöntött szép időben gondozója naponta kihozza a fűbe egy kicsit ugrándozni, az arra sétáló látogatók nem kis örömére. A nőstény állat egyébként a Kainda nevet kapta, amely annyit tesz, „a vadász lánya”.

A szurikáta (Suricata suricatta) a mongúzok és manguszták rokonsági körébe tartozó kisemlős. Afrika néhány déli országában, mindenekelőtt a Dél-afrikai Köztársaságban, Botswana, Zimbabwe, valamint Mozambik területén, az ottani füves szavannákon őshonos. A kifejezetten társas életmódot folytató állatok étlapján főként rovarok szerepelnek, de kisemlősöket és más apró gerinceseket és szívesen fogyasztanak, sőt nem vetik meg a madártojást sem.

A nőstények 11 heti vemhesség után 2-4 utódot hoznak a világra, melyeket 50-60 napig táplálnak anyatejjel. A fiatalok általában már egyéves korban elérik az ivarérettséget. Élettartamuk általában 6-10 év, de előfordul, hogy 12-14 éves korukig is élhetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.