Feleszik az űrállomást

Aggódnak a tudósok: mutáns űrmikrobák támadják az ISS-t

Hetvenhatféle mikroorganizmust véltek felfedezni a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Noha nagy részük ártalmatlan, néhányuk bizony alkalmas arra, hogy nagy károkat okozzon. Ráadásul senki sem tudja, hogyan tudnak mutálódni az űrben.

A Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásról visszatért három űrhajós több mint öt hónapot töltött a világűrben képgaléria

2012.04.29 14:52Konrád - ma.hu

„Már a MIR-en megvolt ez a problémánk, és most itt van az ISS-en is. A mikroflóra megtámadta az állomást. Ezek az organizmusok megmarják a fémeket és a polimereket, ezáltal tönkretehetik az eszközöket” – mondta Anatoly Grigoryev, az orosz tudományos akadémia alelnöke.

Az alapos óvatosság ellenére a mikrobák legtöbbje véletlenül kerül ki az űrállomásra a különböző szállítmányok révén.

Az egyik előző orosz legénység szintén szabadjára engedett egy gombafélét - gondatlanságból, ami később elszabadulva el is szaporodott.

A legnagyobb aggodalomra a Zarya ad okot – az első ISS modul, melyet még 1998-ban lőttek fel az űrbe. Mindazonáltal, a legénység maga is sok veszélyt hordoz. „Az ellenőrizetlenül elszaporodó baktériumok fertőzést okozhatnak a legénység tagjai között” – mondta Grigoryev.

Ráadásul, ahogy az állomás öregszik, a mikroba-szennyezés úgy súlyosbodik. A Nemzetközi Űrállomás elődje, az orosz MIR (Béke) 90 különböző mikroorganizmust hordott a hátán 1990-ben. Idővel, 2001-ben, mikor leszerelték, ez a szám elérte a 140-et.

Az állomás viszonylag steril és szabályozott hőmérsékletű környezetében a bacik könnyen elszaporodnak. A mikroorganizmusok szintén fejlődtek és agresszívabbak lettek. A kozmonauták jelentést tettek korrodált lámpaburákról, az irányító panel fémvázán található lyukakról, valamint szabadon lévő vezetékekről aminek szigetelését elpusztították.

Az ISS várhatóan 2020-ig lesz használatban

Az orosz tudósok úgy hiszik, a különösen ellenálló baktériumok évekig képesek lehetnek megmaradni az állomáson kívüli extrém körülmények között, ezt több kísérlet is bebizonyította. Hogy ezek mutációi veszélyesek lehetnek-e, ha elszabadulnak, még nem látják tisztán.

Jelenleg az orosz űrhajósok antibakteriális folyadékkal tisztítják moduljaik külső felületét, de nem képesek minden területet puszta kézzel elérni. Az orosz tudósok azt tervezik, hogy erős antibakteriális UV lámpákat juttatnak fel a következő szállítmánnyal, hogy segítségükkel vegyék fel a harcot a problémával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.