A volt szovjet katonai területen engedték el őket

Európai bölénycsorda költözött Észak-Csehországba

Európai bölények (Bison bonasus) parányi csordáját engedték szabadon a hétvégén egy volt szovjet katonai gyakorlótéren működő természetvédelmi övezetben Észak-Csehországban.

2012.04.10 23:47MTI

A szomszédos Lengyelországból érkezett felnőtt példányok az elmúlt évben egy elkerített területen éltek Észak-Csehországban - mondta el Miloslav Zikmund, a költöztetés illetékese. A hétvégén végre átköltözhettek a Prágától hatvan kilométerre északkeletre fekvő, mintegy 3780 hektáron elterülő Zidlov nevű természetvédelmi területre.
   
Az övezet az egykori szovjet Ralsko katonai gyakorlótéren fekszik. A tervek szerint a terület - amelyen szarvasok, és muflon is élnek - húsz-harminc európai bölénynek ad majd otthont a jövőben. A természetvédelmi régió kezelésével foglalkozó vállalat a kontinens legnagyobb európai bölényállományának otthont adó kelet-lengyelországi Bialowieza Parkból hozatta a csorda négy nőstényét, míg az egyetlen hím példány a Varsó melletti Kampinos Nemzeti Parkból érkezett.
   
Zikmund szerint az állatok remekül érzik magukat Csehországban. Tavaly három borjú is született.
   
Az európai bölény a kontinens legnagyobb vadon élő kérődző állata. Az amerikai bölény német rokonaként is ismert állatok egykor nagy csordákban kóboroltak a mai Csehország területén, ám a vadászat és az erdőirtások miatt számuk fokozatosan csökkent. Több mint egy évszázaddal a vadon élő állomány teljes kipusztulása után sikerült visszatelepíteni őket természetes élőhelyükre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.