Krimibe illő történetre bukkant két "idegen"

600 féltestvér egyazon apától? Döbbenetes csalásra derült fény!

Látszólag idegenek, mégis kiderült, hogy féltestvérek: mindkettejüknek ugyanaz a férfi az apja, noha egyikük anyja sem feküdt le vele. Egy termékenységi kutató a saját spermáját használta fel a meddő házaspároknál.

2012.04.10 15:29ma.hu

Akár 600 gyereke is születhetett egy 40 éve elhunyt egykori osztrák spermadonornak, bár egyik fia szerint akár ezren is lehetnek, akiknek ugyanaz az egy férfi az apjuk. A már-már krimibe illő történet egy véletlen folytán derült ki, amikor két, egymásnak látszólag idegen férfi rájött, hogy biológiai szempontból ugyanaz az apjuk, mégpedig egy Bertold Wiesner nevű orvoskutató.

A tudós 1940 és 1960 között feleségével, Mary Bartonnal közösen vezette azt a londoni termékenységi klinikát, ahol Barry Stevens és David Gollancz édesanyja is megfordult, amikor nem sikerült természetes úton teherbe esniük. Mint kiderült, a klinika vezetője a hozzá forduló nőknek azt ígérte: a hímivarsejteket minden esetben magas intelligenciájú donortól "szerzi be", azzal azonban nem dicsekedett, hogy ez az esetek igen jelentős számában őt magát jelenti.

A klinika működése alatt csaknem ezerötszáz nőn hajtott végre sikeres lombikprogramot, de egészen a közelmúltig senki nem sejtette, hogy valójában mi folyik az intézményben. Az orvosi feljegyzéseket még a klinika bezárása után megsemmisítették, de az austriantimes.at arra nem tért ki, hogy végül hogyan sikerült lerántani a leplet az 1972-ben elhunyt orvos titkáról.

Az biztos, hogy a feleség nevét viselő Barton Klinika már működése alatt is erős vitákra adott okot, mert a vezető mindig is hangoztatta, hogy kizárólag magas intelligenciájú, különleges kiválasztáson átesett spermadonorok örökíthetik ott a génjeiket, akikből ráadásul nem volt túl sok a "névsorban".

Az egyik ilyen donor az ismert idegvegyész, Derek Richter volt, a gyanú szerint génjei mintegy száz utódban öröklődtek tovább.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.