Élesztő, ébresztő!

Az élesztőgomba ősi változata lehet az univerzum spermája

Egy parányi gombafajta az éltető gáz közel teljes hiánya mellet is "működőképes" marad. Magyarázat az élet űrben tett utazásainak egyik rejtélyére?

2011.08.09 11:36Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Az úgynevezett pánspermia elmélet szerint az élet a Földre egy közvetítő közeg révén került. Noha nem ez az egyetlen teória a földi élet kialakulásáról, a kutatók egy része szilárdan hisz benne, hogy ilyen módon formálódott bolygónk bioszférája a korai időkben. Eszerint meteoritokban utazó apró mikroorganizmusok érkeztek „valahonnan”, majd hordozójuk planétánkba csapódását túlélve szaporodni kezdtek a Földön.

Az űrben azonban igen mostoha körülmények uralkodnak. Egyrészt ott a dermesztő hideg, mínusz 220-270 Celsius fok, másrészt azok az élő szervezetre halálos sugárzások, melyek a Földet ugyanúgy bombázzák - csak minket a mágneses pajzs és a vastag ózonréteg megvéd tőlük. Még ha ezeket túl is élheti egy mikroorganizmus, ha elég mélyen beágyazódik egy aszteroidába, vajon hogyan kezeli az oxigén hiányát? A kutatók választ véltek találni a nagy kérdésre.

Mint kiderült, az élesztőgomba (vagy legalábbis annak ősi változata) igen edzett e tekintetben. Az apró élőlények akkor is képesek építőelemeik egy részét létrehozni, ha oxigénhiányos környezetbe kerülnek. Ezáltal nem csak űrutazásra lehettek képesek, de a bolygó korai stádiumának oxigénben nagyon szegény légkörében is életben maradhattak. Jelenlegi ismereteink szerint mindössze 2,4 milliárd évvel ezelőtt került csak nagy mennyiség ebből a gázból a Föld légkörébe, köszönhetően a fotoszintetizáló élőlények hosszas tevékenységének. Azt megelőzően az oxigénfüggő élőlények számára a Naprendszer harmadik planétája igen ellenséges környezetnek számított.

A Pasadenában található Caltech (Kaliforniai Műszaki Intézet) kutatói úgy tették próbára a gombát, hogy olyan folyadékba mártották, amely csak nagyon alacsony koncentrációban tartalmazott oxigént. Ekkor fedezték fel, hogy még ezen az alacsony oxigénszinten is képes szteroidok előállítására a gomba, ott, ahol minden más, az éltető gázt igénylő létforma már elpusztulna. A kísérlet során a folyadékban a gáz koncentrációját a vízhez képest harmincezredére csökkentették - a feltételezések szerint a Föld légköri oxigénkészletének robbanását megelőzően, tehát még az oxigénszegény időszakban is négyszer nagyobb mennyiségben fordult az elő az ősóceánokban ehhez képest.

Az élesztő ezt az ellenséges környezetet is képes volt túlélni, újabb bámulatos példát szolgáltatva arra, mennyire alkalmazkodóképes az élet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.