Tökéletes megoldás a vírus ellen

Influenza - közel a végső megoldás?

Hamarosan nem lesz szükségünk többé népi praktikákra, ha elkaptuk az influenzát - sőt, még csak éves szinten sem kell majd oltásért elballagni az orvoshoz. Áttörés jöhet az influenza kezelésében.

2011.07.29 12:26Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Az influenza egyik legbosszantóbb tulajdonsága, hogy meglehetősen mutagén vírus: hamar módosul, evolválódik, így az egyik évben ellene még hatásos oltóanyagot akár már a következőben ki lehet dobni - és nem szavatosságának lejárta miatt. Ez a fajta mutáció vezetett el a madárinfluenza hisztériához pár évvel ezelőtt; szerencsére a távol-keleten felbukkant, madarakról emberre átterjedni képes vírus végül nem okozott pusztító világjárványt. És könnyen lehet, hogy soha többé nem kell majd ettől tartanunk. Legalábbis akkor nem, ha beérnek azoknak a kutatásoknak az eredményei, melyeket nemrég tett közzé egy londoni tudócsapat.
 
Dr. Steve Gambin, a kutatásban részt vevő Medical Research Council National Institute for Medical Research orvosa ismertette az alapproblémát: „Történelmileg igazolható, hogy előre megjósolhatatlan volt pontosan, milyen mutáció okoz majd pandémiát, világszerte elterjedő fertőzést, így minden évben új vakcinát kellett kifejleszteni, ami képes volt felvenni a harcot a megváltozott vírussal. Felfedezésünk végső soron elvezethet bennünket egy univerzális oltóanyag létrehozásához.”
 
A kutatók ugyanis - most először - találtak egy olyan antitestet, ami képes az influenza A vírus minden alcsoportjának semlegesítésére. Többnyire ez a vírustörzs, illetve ennek mutálódó példányai felelnek a szezonális influenzajárványokért. A korábbi vakcinák antitestei erre nem voltak képesek, vagyis nem tudták egyszerre támadni a teljes spektrumot.
 
Az antitest felfedezése tipikus példája volt a „tű a szénakazalban” helyzetnek. Nyolc önkéntes több mint 100 ezer fehérvérsejtjét vizsgálták át igen alaposan, mire ráakadtak a megfelelőre. Az egyik donor esetében az FI6 néven ismert antitest váltotta ki a kutatók izgatottságát, mely később egérkísérletekben hatásosnak bizonyult minden vírustörzs ellen. Sajnos az emberi oltóanyagra még várni kell, de a kutatások tovább folynak - hamarosan megszülethet a végső vakcina, melynek beadását követően az ember immunis lesz az influenza mutációira.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.