Az influenza és a pollenszint is hozzájárulhat?

Nagy eséllyel autisták lesznek a télen fogant gyerekek?

Kutatók szerint egyértelmű összefüggés mutatható ki a gyerekek fogantatásának ideje és az autizmus között.

2011.05.13 13:00medipress.hu

Egy új tanulmány a Kalifornia államban 1990 és 2002 között született gyerekek születési adatait tanulmányozta. Megállapítást nyert, hogy összefüggés mutatható ki a gyerekek fogantatásának ideje és az autizmus között.

A téli hónapok idején fogant gyerekek esetében szignifikánsan nagyobb az esély az autizmus szindróma kialakulására, állítja a tanulmány.

Az őszi hónapoktól kezdve egészen márciusig tartó időszakban fogant gyerekeknél a júliusban megfogant gyerekekhez viszonyítva sokkal nagyobb valószínűséggel mutatható ki később az autizmus spektrum zavar (ASD).

A legnagyobb eltérés a márciusban fogant gyerekeknél mutatható ki, náluk 16%-kal nagyobb az esély az autizmusra, mint a júliusban fogant gyerekeknél, mondta Ousseny Zerbo, a kaliforniai Davis Orvosi Iskola ötödéves doktorandusz hallgatója.

A kutatók 6,6 millió gyerek születési és későbbi egészségügyi adatait vizsgálták egészen hat éves korukig, addigra ugyanis legkésőbb biztosan diagnosztizálható az autizmus zavar.

A több mint 6 és fél millió gyerek közül körülbelül 19 000 esetben állapítottak meg autizmus szindrómát. A tanulmány eredményei alapján kiderült, hogy a téli időszakban hónapról hónapra fokozatosan növekedett az autizmus kialakulásának valószínűsége, egészen márciusig.

Júliushoz viszonyítva a december, január és február során fogant gyerekek estében átlagosan 8%-kal, míg a márciusban fogant gyerekek esetében már 16%-kal nagyobb volt az autizmus kialakulásának esélye.

A kutatók szerint ebben a jelenségben valószínűleg komoly szerepet játszhatnak a külső környezeti tényezők, mint például a szezonális influenzajárványok, vagy a tavaszi allergiát okozó pollenszint megemelkedése.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a tanulmány egyelőre még kezdeti stádiumban van, és számos további vizsgálatra van szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.