Csaknem a teljes készletet felvásárolták

Lecsaptak a kórházak a kedvezményesen adott influenza elleni szerekre

Maximálisan kihasználták a kórházak a kormány által felajánlott segítséget: csaknem a teljes készletet felvásárolták az influenza elleni védekezéshez felajánlott kedvezményes árú gyógyszerekből és eszközökből.

2011.02.14 10:05MR1- Kossuth

Csaknem teljesen kiürültek az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet raktárai. A kórházak alig több, mint két hét alatt felvásárolták a kedvezményes áron felajánlott, influenzás betegek ellátásához szükséges eszközöket.

A Miskolci Megyei Kórház főigazgatója, Csiba Gábor azt mondja: mire alig egy hét alatt összesítették az igényeket, már elfogyott minden, amit rendeltek volna.

"Láttuk, hogy milyen nagy különbség van a mi beszerzési árunk és az ottani lehetőségeknek az árai között. Természetesen ez nekünk is jelentett volna valamennyi megtakarítást" - mondta a miskolci intézmény főigazgatója.

A budapesti Szent László Kórház is a kedvezményes ár miatt rendelt még időben több száz doboz különféle gyógyszert, mondta el az MR1-Kossuth korábbi riportjában Major Zsuzsa intézetvezető főgyógyszerész. "Antibiotikumot, lázcsillapítót 5 forintos és 53 forintos dobozáron kapjuk. Nem volt hiányos a készletünk, de 2600 forintos gyógyszert váltunk ki az 53 forintossal."

Az Egészségügyi Államtitkárságtól kapott legfrissebb összesítés szerint az összes felajánlott injekcióstűt, fecskendőt, szájmaszkot és vizsgálókesztyűt megvették a kórházak. Utóbbiból több mint egy millió fogyott. Ugyanakkor mindenből jóval többet igényeltek, mint ami raktáron volt. Így például infúziós szerelékből 15-ször többet vettek volna a felajánlott 162 ezernél. Kétféle antibiotikumból ugyanakkor 50 ezer doboz még elérhető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.