Bőrgomba pusztítja a kétéltűeket

Gombaölők menthetik meg a békák életét

Világszerte egy bőrgomba okozza a békák tömeges kipusztulását, kutatók most lehetséges stratégiákat összevetve arra jutottak, baktériumok és gombaölők különösen ígéretes fegyvernek tűnnek.

2011.06.23 07:29MTI

A kétéltűek kihalását először Ausztráliában és Közép-Amerikában figyelték meg az 1980-as és 1990-es években - idézték fel a Zürichi Egyetem kutatói. A szakembereknek azonban csak 1998-ban sikerült azonosítaniuk a "gyilkost", a chrytid bőrgombát.
   
A kórokozó azóta minden kontinensen elterjedt, pusztulást hagyva maga után a kisebb-nagyobb tavakban. "Ha felbukkant egy vidéken, nagy számban pusztulnak el békák a gombabetegségben" - fogalmazott Benedikt Schmidt, az egyetem természetmegőrzéssel foglalkozó biológusa.
   
A svájci kutatók spanyol, ausztrál és amerikai kollegáikkal együtt tanulmányozták a gomba elleni harc eszközeit. Egyedi eseteket kezelni, mondjuk az állatkertekben, nagyon egyszerű feladat. A természetben ellenben sokkal nehezebb harcolni a gomba ellen.
   
Így is vannak azonban ígéretes módszerek - írták a Frontiers in Zoology című tudományos lapban. Ezek közül az egyik lehetőséget a békák bőrén élő baktériumok jelentik. Laboratóriumi körülmények között néhány megsemmisítette a gombát, most azt kell vizsgálni, hogy lehetne alkalmazni az eljárást a szabadon élő békáknál - mutatott rá Schmidt.
   
A második lehetőség egyszerű: be kell fogni az állatokat, gombaölővel kezelni a békákat vagy ebihalakat, majd elengedni őket. Alapjaiban ez is jól működhet - mondta. A kérdés csak az, hogy miként lehetne megakadályozni, hogy újra megfertőződjenek.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.