Darwin és a békaölés

Békaviadal aréna nélkül

A varangyosbéka-ölés turistaprogramként való bevezetését javasolta az észak-ausztráliai Darwin polgármestere.

2010.06.06 11:32MTI

Ausztrália teljes északkeleti része ugyanis évtizedek óta szenved az óriásvarangyoktól (Bufo matinus), amelyek a helyi növény-és élővilágot is veszélyeztetik. A varangyokat több mint száz évvel ezelőtt a kártevők ellen telepítették be Dél-Amerikából.

A következmények azonban szörnyűek lettek: mivel a békáknak nincsenek természetes ellenségei - például bizonyos paraziták formájában - Ausztráliában, ezért korlátlanul elszaporodtak.

Az 1,3 millió négyzetkilométernyi Északi Területen (Northern Territory) összesen 92 millióra becsülik a varangyok számát - ez hetven béka négyzetkilométerenként, lakosonként pedig 418 példány. Az óriásvarangy húsz centiméteres hosszával a világ legnagyobb kétéltűi közé tartozik.

Az általa kiválasztott mérgező anyaggal egy kutyát is képes megölni. "Ha a hozzánk látogató turisták segítenek nekünk a baj legyőzésében, fantasztikus tapasztalattal gazdagodhatnak, és intenzívebb, természetközeli élményben is részük lehet" - vélekedett Graeme Sawyer polgármester egy rádiós interjúban.

Sawyer azt javasolja, hogy tűzzenek ki díjat a békagyűjtésért, amely a "békafogóknak" példányonként több pénzt jelentene, mint az alumíniumdobozok újrahasznosítása. Queensland állam hatóságai korábban lakossági "megmozdulást" szerveztek a békák elleni hadjáratban.

Akkor egyetlen nap alatt tízezer példányt gyűjtöttek össze a kétéltűekből, majd mélyfagyasztóban megölték és pépesített trágyává zúzták őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.