Nem jelentettek veszélyt

Két aszteroida száguldott el a Föld mellett

Az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA aszteroidafigyelő szolgálata bejelentette: két kis aszteroida száguldott el a Föld mellett, de egyikük sem jelentett veszélyt bolygónkra.

2012.03.28 05:59MTI

A szolgálatot a hivatal bolygókutató részlege, a Jet Propulsion Laboratory mellett működő, a földközeli objektumokkal foglalkozó program keretében hozták létre. A Kaliforniában, Pasadenában tevékenykedő részleg csillagászai folyamatosan pásztázzák az égboltot a nagyobb és így a Földre potenciális veszélyt jelentő égitestek után kutatva.
   
Az egyik kisbolygó nappal, a másik közép-európai idő szerint 19.09-kor suhant el hétfőn a Föld mellett. A 2012 FP35 katalógusjelű aszteroida 9 méter átmérőjű, vagyis akkora, mint egy turistabusz, és 154 ezer kilométerre haladt el a bolygó mellett. A 2012 FS53 katalógusjelű aszteroida mindössze 3 méter átmérőjű, és 58 ezer kilométerre közelítette meg a Földet, azaz mindkét égitest a Föld és a Hold között suhant el.
   
A Föld és égi kísérője közötti távolság 382 ezer kilométer, az első aszteroida 0,4 Hold-távolságnyira közelítette meg bolygónkat, a másik pedig 0,17 Hold-távolságnyira.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.