A fagyasztó titka

A rejtélyes jégkrém nyomába erednek a lavinakutatók

Lavinaszakértők segítségével tanulmányozzák svájci kutatók, hogy miként változik a jégkrém szerkezete, miközben háztartási fagyasztóban, otthon tárolják.

2012.03.26 23:21MTI

Kísérleteikben a lavina kialakulásában kulcsfontosságú jégkristályok szerkezetének meghatározásához használt röntgenkészülékkel vizsgálták a jégkrémből vett mintákat. A Nestlé cég azt reméli, hogy sikerül feltárniuk a pontos körülményeket, amelyek mellett a jégkristályok képződnek és növekednek. Amikor a növekedő jégkristályok elérnek egy bizonyos méretet, megváltoztatják a jégkrém textúráját, amitől az evése közbeni ízélmény is megváltozik.

A kutatásokat a cég szakemberei a svájci Davosban működő Hó- és Lavinakutató tudósaival közösen végezték. Az intézetben lévő röntgentomográfiás berendezés a kevesek egyike, amellyel képet lehet készíteni fagypont alatt a jégkristályok szerkezetéről.

"Korábban nem tudtunk anélkül belenézni a jégkrémbe, hogy tönkre ne tegyük közben a mintát" - magyarázta Cedric Dubois, a Nestlé élelmiszertudósa. A vizsgálatokból kiderült, hogy elsősorban a fagyasztószekrények változó hőmérséklete okozhatja a fehér jégkristályok kiválását a jégkrém felületén.

Az elvi mínusz 18 Celsius-fok ugyanis csak átlagos hőmérséklet, valójában néhány fokkal mindkét irányban ingadozik, ezért a fagylalt egy része felolvad, majd újból megfagy.

A többszöri felolvadás és megfagyás nyomán a jégkristályok egyre nagyobbak lesznek, végül már rontják a jégkrém élvezeti értékét. A tanulmányt a Soft Matter című szakfolyóiratban ismertették a svájci szerzők részletesen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.