Összeírják őket

"Panda népszámlálás" lesz Kínában

"Panda népszámlálásra" készülnek az északnyugat-kínai Senhszi (Shaanxi) tartományban, és már meg is kezdték az erdők átfésülését.

2012.03.27 23:47MTI

A kínai média keddi jelentése szerint az országosan általában tízévente egyszer sorra kerülő számbavétel során a szakemberek igyekeznek feltérképezni, hogy hol és hány veszélyeztetett óriáspanda élhet vadon. A helyszín a pandák egyik legismertebb élőhelye, a Csinling (Qinling) hegység.
   
A felmérést végzők hónapokig készültek a feladat végrehajtására, többek közt a kutatást és számlálást végző 600 fős csapat oktatásával, illetve kiképzésével. A munkával várhatóan 2013 októberében végeznek.
   
Ez a negyedik országos pandaösszeírás Kínában, amióta az 1970-es években döntöttek annak elindításáról és rendszeressé tételéről. A legutóbbira mintegy tíz évvel ezelőtt került sor; eredményeként 1596 vadon élő pandát regisztráltak. Közülük 273 élt Senhszi tartományban, míg a többség lakhelye a szomszédos Szecsuan volt.
   
Szecsuan tartományban tavaly októberben kezdték meg a munkát - derül ki a Hszinhua hírügynökség jelentéséből. Az összeírók pandaürüléket is gyűjtöttek, hogy a kutatók DNS-elemzésekkel megkönnyítsék az állatok azonosítását, létszámuk pontosabb becslését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.