Negyvenhárom évig keringett

Szovjet műhold csapódott be a Déli-sarkon

Alekszej Zolotuhin, az orosz űrerők szóvivője közölte: a Déli-sarkon csapódott be kedden az első szovjet meteorológiai műhold, amely 43 évig keringett a Föld körül.

2012.03.27 22:30MTI

Hozzátette, hogy az orosz űreszköz - közép-európai idő szerint - 0 óra 17 perckor a Föld sűrű légrétegein áthatolva a Déli-sarkra esett, a Maud királyné föld közelében. A törmelékek a 80,9 déli szélességi és a 5,6 nyugati hosszúsági fok mentén szóródtak szét.
   
Az 1,4 tonnás műholdat 1969. március 26-án bocsátották fel a pleszecki űrközpontból és a Földtől 650 kilométeres magasságban keringett. Két kamera és egy infravörös érzékelő segítségével küldött időjárási adatokat Moszkvában, Novoszibirszkbe és Vlagyivosztokba, ahonnan az információkat továbbították a moszkvai meteorológiai központba, illetve külföldi időjárás-előrejelző intézetekbe.
   
Az amerikai űrhivatal (NASA) szerint a berendezés 1970-ben beszüntette az adatok sugárzását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.