Árulkodó koponya

Százhúszmillió éve élt a "szellemvadász"

A százhúszmillió éve élt "szellemvadász" sárkány koponyáját tárták fel Kína északkeleti részén.

2012.03.26 22:10MTI

A leletről a Naturwissenschaften áprilisi számában jelenik meg tanulmány. A Guidraco venator, vagyis a "szellemvadász" egy "rendezetlen" fogazatú pteroszaurusz volt, maradványai a kora kréta időszaki lelőhelyről, a csiufotang-i (Jiufotang) formációból kerültek elő Liaoning tartományban. Szárnyfesztávolsága elérte a 4-4,5 métert, s koponyáján valószínűleg a repülést segítő csonttaréjjal büszkélkedett.

Vélhetően halakkal táplálkozott, erre engednek következtetni a koponya mellett talált, halcsigolya-darabkákat tartalmazó koprolitdarabkák (fosszílizálódott ürülék). Másrészt a harminc centiméteres csőre végén meredező 5 centiméteres, tűhegyes fogak kiválóan alkalmasak voltak a halfogásra.

"A +szellemvadász+ nagy hasonlóságot mutat a Brazíliában feltárt Ludodactylus pteroszaurusszal" - hangsúlyozta Vang Hsziaolin (Wang Xiaolin), a fosszíliát felfedező kínai-brazil expedíció vezetője. Mint a paleontológus rámutatott, a kora kréta kori pteroszauruszok némelyike Ázsiából származhatott, majd később vándoroltak más térségekbe, például Brazíliába.

"A Guildraco előfordulási helye egybecseng ezzel a hipotézissel" - mutatott rá Alexander Kellner, a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem paleontológusa, a tanulmány társszerzője. Vang Hsziaolin szerint elképzelhető, hogy a pteroszaurusz kénytelen volt elhagyni a csiufotangi-formációt, nem bírván a versenyt a madarakkal, amelyek szintén hallal táplálkoztak. A pteroszauruszok (Pterosauria) - "szárnyas gyík" - repülő őshüllők rendje volt, amelyek a késő triász kortól a kréta időszak végéig éltek.

A pteroszauruszok voltak az első gerincesek, amelyek szert tettek a repülés képességére. A korai fajoknak hosszú, fogakkal teli állkapcsa volt és hosszú farka, a későbbi formák esetében a farok jelentősen megrövidült és voltak olyan fajok, amelyeknél a fogak is hiányoztak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.