A marslakóknak még várniuk kell

Talán sose tudjuk meg, van-e itt élet?

Obama elnök 2013-as költségvetési terveinek egyik áldozata a NASA, azon belül is a közös európai-amerikai Mars expedíciók. Noha az Űrhajózási Hivatal bejelentette, nem adják fel a Mars expedíciók tervét, ám azokra a vártnál csak később kerülhet sor.

2012.03.13 14:05Konrád - ma.hu

Az ügynökség két ambiciózus küldetést tervezett a vörös bolygóra 2016-ban és 2018-ban. Az első keretén belül a Mars légkörében található gázok – különösen a metán - tanulmányozását tervezték. Mivel ez a gáz nem marad meg sokáig, jelenléte azt mutatná, hogy a marsi mikrobák szorgosan bocsájtják ki.

A második 2018-ra tervezett küldetés kikövezte volna az utat a tudósok régi álma számára, hogy a Mars darabjait hazahozzák a Földre annak érdekébe, hogy laborjaik teljes arzenáljával nekifoghassanak a vizsgálatoknak. A költségvetési megszorítások miatt a Mars köveinek hazahozatala későbbre, a 2020-as évekre tolódik.

A 2018-as küldetés elnapolása azért is fájó, mert a Mars ekkor lesz a legközelebb a Földhöz, ami lehetővé tette volna, hogy kevesebb üzemanyag felhasználással jussanak el a bolygóig, és több felszerelést is felpakolhattak volna az űrjárművekre.

A csalódott csillagászok számára csak az jelent örömet, hogy augusztusban száll le a Curiosity (Kíváncsiság) Marsjáró, hogy a régi üledékek között szénalapú molekulák után kutasson. A Marsjárón lévő felszerelés képes megerősíteni a metán jelenlétét, de nem tud biztos választ adni a kérdésre “lehetett élet a Marson?”.

Az Európai Űrügynökség most az oroszokhoz és a kínaiakhoz fordul, hogy pótolják a kieső amerikaiakat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.