Beszállítás

Hamis alkatrész okozhatta az orosz Mars-szonda kudarcát

Az orosz Űrügynökség elnöke szerint nem kizárt, hogy egy hamis elektromos alkatrész okozhatta Phobos-Grunt űrszonda meghibásodását, amelynek köszönhetően a Mars kutatásra tervezett eszköz január közepén lezuhant.

2012.02.08 15:58ma.hu

Az Orosz Űrügynökség (Roscosmos) Jurij Gagarin űrutazásának 50. évfordulójára időzített programja keretében egy Phobos-Grunt nevű űrszondát tervezett küldeni a Mars egyik holdjára, a Phoboszra. Az űreszköz 2011. november 8-án indult a világűrbe, de már az indítást követően technikai hibák jelentkeztek. Az űrszonda ezek okán Föld-körüli pályán ragadt, majd ez év január közepén a Csendes-óceánba zuhant.

Az UPI hírügynökség napokban megjelent beszámolója szerint lehetséges, hogy a Phobos-Grunt kudarcát hamis elektronikai alkatrészek okozták - írta a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevele. Vlagyimir Popovkin, a Roscosmos elnöke szerint az űrszonda fedélzeti számítógépébe építhettek be a hamisított chipeket. Ezek okozhatták, hogy a számítógép az indítás követően váratlanul újraindult, energiatakarékos üzemre állítva ezzel a szondát, ami viszont kárt okozott az eszköz hajtóműveiben. A szakértő szerint az űrkutatásban használt elektromos alkatrészek rendkívüli módon drágák. Mivel a szóban forgó alkatrészekhez a megszokottnál kedvezőbb áron jutottak hozzá, ezért, mint mondta, nem lehet kizárni a lehetőségét annak, hogy az olcsóbb eszközök hamisítványok voltak.

Popovkin állásfoglalása kapcsán emlékeztetett arra, nem csak az orosz, de az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA is küzd a hamisítás problémájával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.