Jön a Phobos

Ma este csapódik be a műhold - hazánk az egyik helyszín?

Az orosz nagykövetségtől kapott legfrissebb információk szerint a Phobos-Grunt űrszonda a szombati jelzésnél később, de még vasárnap este becsapódik a Földön.

2012.01.15 10:33ma.hu / MTI

Ugyanezt erősítik meg a Rosszkozmosz honlapján található adatok is. A helyzet értékelése folyamatos hazánkban is, ma délelőtt összeül a Kormányzati Koordinációs Bizottság Operatív Törzse.

A legutolsó orosz számítások szerint a 13 ezer 200 kg tömegű műhold a tegnapi előrejelzésekhez képest kicsit később, ma 15 óra 36 és 23 óra 24 perc között találkozik a Földdel. Annak előrejelzésére, hogy a bolygó pontosan melyik pontján következik ez be, még mindig nem vállalkoztak az orosz szakemberek, de becslések természetesen készültek. Ezek között olyan is van, amelyik szerint hazánkat is érintheti a műholdbecsapódás. Az Orosz Föderáció magyarországi hivatalos kapcsolattartója a BM OKF, így a frissített információk azonnal megérkeznek a katasztrófavédelemhez.
 
Amennyiben a becsapódás előtti legutolsó számítás megerősíti Magyarország érintettségét, a BM OKF a médiaszolgáltatókon keresztül értesíti Magyarország lakosságát a szükséges tennivalókról.

Fotó: katasztrofavedelem.hu


Feltételezések szerint a Góbi sivatagban érhet földet az orosz űrszonda

A legújabb információk szerint Kínában, a Góbi sivatagban csapódhatnak földhöz a meghibásodott orosz Fobosz (Phobos)-Grunt űrszonda darabjai vasárnap, magyar idő szerint 19 óra 40 perc tájékán - közölték orosz rakéta-űripari források.

Korábban az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz több helyszínt is megjelölt az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceán térségében. A különböző helyszínek megjelölése azzal magyarázható, hogy hol felgyorsul, hol lelassul az űreszköz haladása a légkörben.

Orosz szakértők szerint az indításkor 14 tonna össztömegű szonda lezuhanó darabjainak teljes tömege mintegy kétszáz kilogramm. Nem kell attól tartani, hogy a szonda mérgező üzemanyaga a légkörbe kerül, mert alumíniumtartálya 100 kilométeres magasságban kilyukad, és tartalma elég.

Orosz források többször is változtattak a becsapódás lehetséges helyszínén, a legutóbbi - nem hivatalos közlés szerint - Kínában, a Góbi sivatag körzetében várható a becsapódás, magyar idő szerint 19 óra 40 perckor.

A Phobos-Grunt (Phobos-Talaj) űrszondát november 9-én Zenit hordozórakétával juttatták Föld körüli pályára Bajkonurból, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phobosról, és a Földre szállítsa. Eddig ismeretlen okokból azonban a szonda automatikája nem reagált a hajtómű-indítási parancsokra, így Föld körüli pályán ragadt, nem tudott kilépni a bolygóközi térbe.

Az indításkor 14 tonnás szonda lezuhanó darabjainak teljes tömege mintegy kétszáz kilogramm lesz. Orosz szakemberek szerint nem kell attól tartani, hogy a szonda 7,5 tonnányi mérgező üzemanyaga a légkörbe kerül, mert alumíniumtartálya 100 kilométeres magasságban kilyukad, és tartalma elég.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.