Perseidák támadása

Ahogy eddig kevesen láthatták: meteor az űrből

Űrhajósok fotózták le a Perseidák meteorraj földi légkörbe való belépését. Így néz ki a csodálatos égi tűzijáték - felülről!

2011.08.17 10:07Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A Perseidák minden évben jelentős esemény az égboltot figyelők számára, a meteorraj ugyanis látványos tűzijátékot okoz. Bolygónk légkörébe belépve az apró meteorok felhevülnek, majd elégnek (ha be is csapódnának, akkor hívnánk őket meteoritnak). A néhány nappal ezelőtti maximum idén sajnos majdnem pontosan telihold napjára esett, vagyis a legközelebbi égi kísérőnk által visszavert napfény miatt nehezebb volt észlelni az eseményt.
 
Kevésbé jelentett viszont ez gondot az akkor éppen az űrben tartózkodók számára. Mivel a nemzetközi űrállomás (ISS) mindig lakott, így a benne tevékenykedő űrhajósoknak lehetőségük volt megfigyelni a Perseidák meteorrajt. És nem csak ámultak a jelenségen, hanem múlt szombaton le is fényképezték, ahogyan az apró meteorok behatolnak planétánk légkörébe. Ronald Garan asztronauta fényképe úgy ábrázolja a lefelé zuhanó kavicsokat, ahogyan azt az emberek sosem fogják látni - oldalról-felülről.

A műsor egyébként még nem ért véget, a meteorraj augusztus 24-ig tartózkodik a Föld közelében, addig - bár egyre csökkenő intenzitással - lehet megfigyelni az űrből érkező apró kövek látványos felizzását. Ezt követően jó néhány hónapig nyugalom lesz az égen, majd október végén érkezik az Orionidák. A Haley-üstökösből kiszakadt meteorraj minden évben tiszteletét teszi bolygónk közelében, némileg kisebb show-t produkálva, mint a Perseidák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.