Hullócsillagok a holdfényben

Perseidák - látványos csillaghullás várható éjjel

Idén is látványos csillaghullás várható a Perseidák meteorraj augusztusi jelentkezése során.

2009.08.11 19:41hirek.csillagaszat.hu

A Perseidák az egyik legismertebb, sok fényes meteort és tűzgömböt produkáló meteorraj. Népszerűsége persze a meleg nyári éjszakáknak is köszönhető, de hosszú időre visszanyúló jelentkezésüknek is. Első feljegyzése kínai csillagászoktól származik, Kr. u. 36-ból. Rendszeres japán, kínai és koreai megfigyelések születtek a VIII. és XI. század közötti időszakról, a XII. és a XIX. század között azonban csak szórványosan említik.

Adolphe Quételet-nek köszönhető újkori újrafelfedezése 1835-ben Brüsszelből - ő írta le először, hogy az augusztusi meteorok a Perseus csillagkép irányából látszanak szétsugárzódni, innen ered a Perseidák elnevezés. G.V. Schiaparelli számolta ki, hogy a meteorok pályája mennyire hasonlít az 1862-ben megfigyelt Swift-Tuttle-üstökös pályaelemeihez.

Ez volt az első alkalom, hogy egy meteorrajt üstökössel hoztak kapcsolatba, illetve magyarázatot nyert, hogy miért láttak olyan sok perseida meteort az 1861-1863 közötti években. A szülőüstökös 1992-ben ismét napközelben járt, és valóban, ezekben az években látványos "kitöréseket" láthattunk az aktivitásban. A sok ezer év alatt az üstökösből származó törmelékfelhő azonban mára a teljes pálya mentés szétszóródott, így Földünk minden évben áthalad azon a térrészen, amelyben a részecskék keringenek.

Az apró porszemek, amelyek bolygónkhoz viszonyítva 61 km/s sebességgel lépnek be légkörünkbe, nagyjából 100 km magasságban látványos fényjelenség kíséretében lefékeződnek, szétporladnak. Már július közepétől láthatunk rajtagokat, és ez az időszak augusztus végéig is eltart.

Bár a legfényesebb tűzgömbök városi ég alatt is megfigyelhetők (l. illusztrációnkat), a meteorok sötét, zavaró fényektől mentes ég alatt a leglátványosabbak. Gyors, rövid hullócsillagokat láthatunk, a fényesebbek pályája mentén pár másodperces utánfénylő nyomjelenség is marad, amíg az izzó ioncsatorna szét nem oszlik a felsőlégkörben.

Az idei előrejelzések akár 200 meteort is jósolnak óránként (rövid időszakokra), de a tapasztalatok szerint a maximum időpontja és mértéke csak komoly bizonytalansággal jelezhető előre. Mindezek ellenére derült idő esetén érdemes pár percet vagy órát a nézelődésre szánni. Idén sajnos zavaró tényező lesz a fogyóban lévő, már az éjszaka első felében felkelő Hold fénye, de szakmailag fontos a tényleges aktivitás minél pontosabb megfigyelése.

Meteorokat nemcsak szabad szemmel és más fényérzékelő technológiákkal lehet megfigyelni és rögzíteni. Az ionizált csatorna jól visszaveri a radarhullámokat, de még az URH-tartományban működő rádió- és tévéállomások jeleit is. A visszaverődések akár a kommersz vevőkészülékekkel is hallhatóak, jó vevőantenna esetén.

Európában több olyan megfigyelőállomás működik, amely folyamatosan figyelemmel kíséri a meteoraktivitást az URH-sávban. Az egyik hazai megfigyelőhely honlapján nemcsak visszamenőleges aktivitásgörbék tanulmányozhatók, hanem a meteorbeütések visszhangjai online is hallgathatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.