Hívatlan látogató az űrből

Az aszteroida, ami eltalálhatja a Földet - hétfőn kiderül...

Alig két napja fedezték fel azt az űrobjektumot, ami akár komoly veszélyt is jelenthetne anyabolygónkra. Nem kell azonban attól tartani, hogy a kevesebb mint 20 ezer kilométer (összehasonlításul: a Föld Egyenlítőn mért kerülete durván 40 ezer kilométer) távolságban elhaladó szikla gondot okoz, állítják a kutatók.

2011.06.25 08:10Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Az aszteroidára Új Mexikóban, egy robottávcső révén akadtak rá, mely eredetileg olyan törmelékek és szemét után kutat, amit az emberi űrutazások hoznak létre a bolygó atmoszférája felett. Szerencsére a szikladarab elég fényes felületű, így viszonylag könnyen észrevehető volt ilyen közelségről - de nem sokon múlott, hogy anélkül „zúgjon el” mellettünk, hogy arról egyáltalán tudomást szereztünk volna. Mindazonáltal az amerikai Csillagászati Unió Massachusetts-ben található Minor Planet Centerében figyelmeztetést adtak ki a váratlan égi jövevénnyel kapcsolatban.

Az aszteroida létét több helyről is visszaigazolták, például Peter Birtwhistle, aki már hasonló űrutazók tucatjait fedezte fel saját, Nagy-Britanniában található csillagvizsgálójából. A Berkshire-ben álló obszervatóriumból még képet is készített a legújabb jövevényről, melyet 2011 MD névre kereszteltek el. Az aszteroida egyébként a déli félgömbhöz lesz közelebb, amikor elhalad bolygónk mellett. Mivel Földhöz legközelebbi pontját akkor éri el, amikor Európában világos lesz, így vizuális észlelésére az északi kontinensről valószínűleg nem nyílik majd lehetőség. Ugyanakkor Dél-Amerikából még az amatőr csillagászok is megfigyelhetik majd a szikladarabot.

Becslések szerint 9 és 46 méter (10-50 yard) közé tehető legnagyobb kiterjedése. Mivel relatíve kicsinek számít (összehasonlításul: a BKV egy csuklós Ikarus buszának hossza 16-18 méter), ezért katasztrófától akkor sem kellene tartani, ha mégis tévedtek volna a számításokkal a csillagászok. Dr. Emily Baldwin, brit aszteroida szakértő szerint, ha a szikladarab belépne a Föld atmoszférájába, akkor annak java egy gyönyörű tűzgolyó képében megsemmisülne, az a szilárd mag pedig, ami túlélné a hevüléssel járó párolgást, valószínűleg szétszakadna több apróbb (néhányszor tíz centiméteres) darabra. Ezek némelyike becsapódhatna bolygónk felszínébe, emberi életben azonban csak közvetlen találat esetén okozna kárt.

Amint arról korábban már írtunk, november 8-án egy, a mostani észlelésnél jóval nagyobb aszteroida fogja megközelíteni a Földet. A 2005 YU55 400 méteres átmérőjével, 50 millió tonnás tömegével már tekintélyt parancsoló jövevénynek számít, sokkal nagyobb gondot okozhatna, ha becsapódna. A kutatók szerint, noha a Hold keringési pályáján belül (a felszíntől körülbelül 320 ezer kilométeres távolságra) fog elhaladni planétánk mellett, ez sem fogja elérni az atmoszférát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.