15-én lép be a Föld légkörébe

Az Indiai-óceánba érkezik a Phobos

Várhatóan az Indiai-óceánba csapódnak az orosz Phobos űrszonda megmaradt darabjai.

2012.01.11 23:17MTI

Várhatóan az Indai-óceánba, lakott területektől távol csapódik be Phobos-Grunt orosz űrszonda a sűrű légkörben el nem égő darabja január közepén - közölte szerdán a Roszkoszmosz orosz űrhivatal.

A legfrissebb számítások szerint a szonda január 15-én lép be a Föld légkörébe, majd azok a darabjai, amelyeket a súrlódás következtében keletkező hő nem éget el, Jakartától nyugatra 1700 kilométerre érik el a Föld felszínét.

Az orosz szakemberek szerint a becsapódás bekövetkezhet a jelzett időpont előtt, illetve után egy nappal.

A Phobos-Grunt (Phobos-Talaj) űrszondát november 9-én Zenit hordozórakétával juttatták Föld körüli pályára Bajkonurból, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phobosról, és azt a Földre szállítsa. Ezt követően azonban eddig ismeretlen okokból a szonda automatikája nem reagált a hajtóműindítási parancsokra, így Föld körüli pályán ragadt, nem tudott kilépni a bolygóközi térbe.

Az indításkor 14 tonna össztömegű szonda leérkező darabjainak teljes tömege mintegy kétszáz kilogramm lesz. Orosz szakemberek szerint nem kell attól sem tartani, hogy a szonda 7,5 tonnányi mérgező üzemanyaga a légkörbe kerül, mert alumíniumtartálya 100 kilométeres magasságban kilyukad, és tartalma elég.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.