Fobosz-Grunt

Nincs mese: megy a szonda

Moszkva nem veszítette el a reményt a Mars-szonda megmentésére.

2011.11.10 14:52MTI

Oroszország csütörtökön folytatta próbálkozásait, hogy továbbindítsa a Mars egyik holdja felé a Fobosz-Grunt űrszondát, amely felbocsátását követően Föld körüli pályán ragadt, s a szakemberek remélik, hogy sikerül megoldani a felmerült problémát, mielőtt a szonda visszazuhanna a Földre - közölték orosz űrhajózási források.

A RIA-Novosztyi orosz hírügynökség jelentésében idézett egy orosz űripari forrást, amely szerint a szakértőknek eddig már kétszer is sikerült kapcsolatba lépniük a szondával, "de ennek eredménye egyelőre nem ismert".

Fotó: RIA Novosti. Oleg Urusov

Egy másik forrás szerint szükséges lenne magasabbra irányítani az űreszközt a jobb kommunikáció érdekében. A szonda egyelőre nem továbbít adatokat a Földre.

Egy orosz forrás az Interfax hírügynökségnek jelezte, a szakértők továbbra is reménykednek, hiszen a szonda az előre számítottnál lassabban veszít magasságából - naponta csak két kilométert. Így átprogramozás nélkül is még hetekig Föld körüli pályán maradhat. Ugyanezen forrás szerint jó hír, hogy a szondának "kinyíltak a napelemei", így állandóan a Nap felé fordulva halad. Ez lehetővé teszi, hogy telepei nem merüljenek le.

Egy harmadik űripari forrás az ITAR-TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, a szakértők az elkövetkező napokban megpróbálják működésbe hozni a Fobosz-Grunt rádiókommunikációs rendszerét, hogy a szondát továbbküldhessék a Mars felé. A próbálkozásra csütörtök este vagy péntek reggel kerülhet sor.

Hangoztatta, hogy a szakértők igyekeznek kideríteni, mi okozta a szonda hajtóművének üzemzavarát, mivel ennek több oka is lehet. Ha sikerül az űreszköz kommunikációs rendszerét bekapcsolni, s elkezdődik a telemetrikus adatok Földre sugárzása, meg lehet határozni majd a hiba okát is. Ha viszont a rendszer valamelyik eleme tönkrement, kizárt, hogy újra üzemképessé tegyék a Mars-szondát - tette hozzá a nyilatkozó.

Korábbi jelentések szerint az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) szakemberei is bekapcsolódtak az eredetileg a Mars nagyobbik, belső holdját, a Foboszt megcélzó űrszonda megmentésébe.

A Fobosz-Grunt szondát szerdán vitte fel az űrbe egy Zenit hordozórakéta, de a szakemberek nem tudták beindítani a hajtóművét, hogy bolygóközi pályára állítsák a szerkezetet. 15 év sikertelensége után az orosz Mars-programnak ez lett volna az első lehetősége, hogy értékes közvetlen információkat szerezzenek a vörös bolygóról és annak nagyobbik útitársáról, a Foboszról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.