Megérkeznek a Fobosz-Grunt űrszonda roncsai

Vigyázat: január közepén becsapódás!

Alekszej Zolotuhin, az orosz légvédelmi csapatok szóvivője közölte: várhatóan január 15-én csapódnak be a Fobosz-Grunt orosz űrszondának a légrétegekben el nem égett darabjai.

2012.01.04 13:10MTI

A szóvivő hozzátette, hogy a roncsok becsapódásának végleges időpontja külső tényezők hatására változhat. Mint mondta, az orosz űrfelderítő központ szüntelenül követi az űreszköz pályájának paramétereit.
   
A központba rendszeresen érkeznek az információk az orosz űrfigyelő rendszer szakosított rádiótechnikai, optikai-elektronikai és lézer-optikai eszközeiről, amelyek segítségével a szondának a Föld körüli pályáról történő letérése esetén előzetesen kiszámítható az el nem égett roncsok becsapódásának időpontja és körzete – tájékoztatott Zolotuhin.
   
Tavaly szeptemberben és októberben a központ az amerikai UARS és a német KA ROSAT műhold Föld körüli pályáról történt letérését követte, és nagy pontossággal meghatározta a roncsok becsapódási helyét.
   
A Fobosz-Grunt (Fobosz-Talaj) űrszondát november 9-én Zenit hordozórakétával juttatták Föld körüli pályára Bajkonurból, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phoboszról, és azt a Földre szállítsa. Ezt követően azonban eddig ismeretlen okokból a szonda automatikája nem reagált a hajtóműindítási parancsokra, így nem tudta folytatni útját a kitűzött célja felé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.