Az orosz szakértő cáfolja az amerikai számításokat

Fobosz-Grunt: lassan hull alá, még simán beindíthatják

Egy orosz űrkutatási szakértő cáfolja azokat az amerikai számításokat, hogy a Fobosz-Grunt november 26-án lezuhanhat.

2011.11.11 17:03MTI

A szerdán felbocsátott orosz űrszonda legalább december 3-ig Föld körüli pályán marad, s addig talán sikerül "feléleszteni" az automatikát - közölte a RIA-Novosztyi hírügynökséggel egy orosz űrszakértő.

A név nélkül nyilatkozó szakember szerint a szonda elég lassan veszít keringési magasságából, s az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz) szakembereinek feltételezhetően lesz idejük arra, hogy felvegyék a kapcsolatot a szerkezettel és beindítsák annak hajtóművét.

Az orosz sajtóban is nyilvánosságot látott, hogy az Egyesült Államok Stratégiai Parancsnoksága alá tartozó világűr-megfigyelőrendszer honlapján két napja megjelent számítások szerint a Fobosz-Grunt november 26-án lezuhanhat.

Időközben az orosz hatóságok is megkezdték az adatok elemzését, hogy idejében tudják jelezni az űrszonda esetleges lezuhanásának helyét és idejét. Ezt pontosan csak a Földhöz való közeledés utolsó szakaszaiban tudják megmondani, mégpedig november harmadik hetétől számítva december első hetével bezárólag.

Minden pályaadatot - beleértve a európai és amerikai partnerektől kapottakat is - rögzítenek, folyamatosan összegeznek és elemeznek az orosz megfigyelőközpontban.

Az orosz űrszondával, amelynek küldetése egyebek között a Mars kísérő holdjára való leszállás és talajminta gyűjtése lenne, eddig nem sikerült kapcsolatot létesítenie sem a bajkonuri irányítóközpontnak, sem az európai és az amerikai űrkutatási szervezetek egységeinek. Orosz szakértők szerint is minden órával csökken az esélye annak, hogy a Fobosz-Grunt elindulhat a Mars felé.

Ennek ellenére Jurij Karas, a Ciolkovszkijról elnevezett Orosz Űrkutatási Akadémia tagja megbocsájthatatlan hibának tartaná, ha Oroszországban a mostani eset miatt lelassítanák a bolygóközi kutatási programot. "A stratégiát azonban át kell tekinteni" - nyilatkozta a tudós. Szerinte Oroszország képes volt megőrizni biztos pozícióját az űrrepülésben, de nem eléggé erős az automata űreszközök területén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.