Ray Bradburytől

Újra kiadják a Marsbéli krónikákat!

A Marsbéli krónikák a stílus egyik évszázados remekműje: Ray Bradbury 1950-ben megjelent műve ma is döbbenetesen friss és lenyűgöző.

2012.02.01 13:35ma.hu
Fotó: Agave

Ray Bradburytől a Marsbéli krónikákat utoljára 30 évvel ezelőtt adtak ki Magyarországon. A kötet 1950-ben keletkezett mű az óta a tudományos fantasztikum egyik alappillérévé vált, ám nem csak klasszikus mivolta, hanem mindmáig érezhető aktualitása is indokolta az újrakiadást – mégpedig az Agave gondozásában.

Rövid tartalom
Az emberiség a pusztulás szélén álló világát elhagyva a Marsra költözik. Az új kezdet reménye hívja, csakhogy ő magával hozza a régi félelmeit és vágyait is. Azonban a különös, új világ az ősi, kihalófélben lévő marslakókkal és a hatalmas, vörös-arany sivatagokkal teljesen megbabonázza, beleszivárog az álmaiba, és örökre megváltoztatja.

A szerzőről
Ray Bradbury 1920-ban született az Illinois állambeli Waukegan kisvárosban, mely sok történetének színtere. Tizenéves korától folyamatosan ír, több száz története jelent meg korabeli pulp magazinokban. Több mint 30 kötete közül a Fahrenheit 451, a Marsbéli krónikák, A tetovált ember és a Gonosz lélek közeleg a legismertebbek. Számos írását adaptálták színpadra és filmre is. Sok díjat mondhat magáénak, például 1977-ben a rangos World Fantasydíjjal tüntették ki az életművéért, 2000-ben a Nemzeti Könyvalaptól megkapta a legrangosabb amerikai szépirodalmi díjat, 2004-ben pedig az amerikai elnöktől vett át kitüntetést. Bradbury jelenleg Los Angelesben él és rendíthetetlenül dolgozik. Legutoljára 2010-ben jelent meg egy novelláskötete A Pleasure To Burn címmel, ami a Fahrenheit 451 univerzumához tartalmaz kísérő történeteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.