Két hét múlva hordozórakétára "ülhet"

Startra kész az újabb amerikai marsautó

A NASA illetékesei bejelentették: indulásra kész az újabb amerikai marsautó; a Curiosity (Kíváncsiság) két hét múlva, november 25-én startol a floridai Cape Canaveralről Atlas V-hordozórakéta "hátán".

2011.11.11 20:29MTI

A Curiosity kétszer olyan hosszú és legalább ötször olyan nehéz, mint a korábbi marsautók bármelyike. Az egytonnás rover a tervek szerint 2012 augusztusában landol a vörös bolygón, a marsi egyenlítő környékén lévő, 155 kilométer átmérőjű Gale-kráterben.

A csaknem kétéves misszióra érkező marsautó leszállóhelyeként a kráter közepén magasodó 5 kilométeres, rétegzett szerkezetű hegy környékét választották ki, ahol a vizes eredetet feltételező agyagásványok és szulfátok fordulnak elő.
   
A marsjáró fedélzetén tíz műszert működik majd, közülük kettő a robotkarok által begyűjtött kőzetminták elemzését végzi. A Curiosity feladata kideríteni, hogy létezhettek-e valamikor a vörös bolygón olyan feltételek, amelyek lehetővé tették a mikrobiális életformák kifejlődését.
   
"Minden kész a startra" - hangsúlyozta Pete Theisinger, a NASA projektmenedzsere, hozzátéve, hogy amennyiben az időjárás vagy valamilyen más tényező megakadályozná az indítást, december 18-ig több lehetőség is lesz a kilövésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.