Vörös listás volt

Kihalt a nyugat-afrikai keskenyszájú orrszarvú

Hivatalosan is kipusztult fajnak nyilvánították a nyugat-afrikai keskenyszájú orrszarvút, és hamarosan két további alfaj juthat ugyanerre a sorsra a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) csütörtöki bejelentése szerint.

2011.11.10 19:26MTI

A svájci székhelyű szervezet a nyugat-afrikai keskenyszájú orrszarvú populációjának közelmúltbéli felbecslése után jutott arra, hogy kihaltként kell kezelni ezt az alfajt. A közép-afrikai keskenyszájú orrszarvút "lehetséges kihaltként", míg a vietnámi jávai orrszarvút "valószínűleg kihaltként" kell számon tartani.

Vietnámban 2010-ben végeztek az utolsó ismert példánnyal vadorzók. A jávai orrszarvú kis számban még jelen van az indonéziai Jáva szigetén - taglalta az IUCN.

A politikai támogatás és az orrszarvúk megóvására irányuló akarat hiánya, a fajra leselkedő szervezett bűnözési csoportok, valamint a tülkök iránti illegális kereslet, a terebélyesedő vadorzás jelenti a legnagyobb veszélyt az orrszarvúkra - fogalmazott a befolyásos szervezet.

Az IUCN a veszélyeztetett fajokat számba vevő vörös lista frissítése kapcsán rámutatott, az emlősök negyede fenyegetett a kihalástól. A csoport ugyanakkor hangoztatta, hogy sikeres programok révén nem egy fajt meg tudtak menteni a világon.

A déli szélesszájú orrszarvúból például a 19. század végén csak alig száz darabot számláltak, a populáció azonban mára már húszezres. Ugyanígy sikerült megmenteni a Közép-Ázsiában élő Przsevalszkij-lovat.

Az IUCN vörös listája jelenleg növények és állatok 62 ezer faját tartalmazza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.