Megkezdődött a toborzás

"Bárkiből lehet kozmonauta" - Űrhajóst keresnek a Holdra az oroszok

Az orosz űrkutatási hivatal megkezdte a Holdra induló űrhajósok toborzását.

2012.02.03 06:59MTI

Vlagyimir Popovkin közölte: 2020-ig az első orosz kozmonautának a Földet kísérő égitest felszínére kell lépnie.
   
Kellő műszaki és egészségügyi képzettséggel bárkiből lehet kozmonauta - mondta a Roszkoszmosz vezetője, aki a Fobosz-Grunt űrszonda kudarca után új terveket dédelgető orosz űrkutatási hivatal terveiről számolt be.
   
Popovkin korábban jelezte, hogy Oroszország amerikai és európai partnereivel közös Hold-állomások létesítéséről egyeztet. A cél az égitest erőforrásainak kiaknázása - mondta a rádiónak Popovkin, megjegyezve, hogy két változaton gondolkoznak, Hold körüli pályán keringő űrállomást vagy Holdbázist hoznának létre.
   
Előbb azonban a Roszkoszmosz két űreszközt szeretne feljuttatni a Holdra: a Luna-Glób (Hold-Földbolygó) és a Luna-Reszursz (Hold-Erőforrás) elnevezésűeket. Fejlesztés alatt van egy emberi irányítással a Holdra repülő szállító eszköz is.
   
Vlagyimir Popovkin bejelentése szerint az orosz űrkutatási hivatal költségvetése a Mars holdjára indított űrszonda sikertelensége ellenére is 2014-re a jelenlegi 150 milliárd rubelről 200 milliárdra nő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.