Csodás képződmény a Carina-köd peremvidékén

"Emberi" profil ragyog a Hajógerincben

"Emberi" profil ragyog a déli Hajógerinc (Carina) csillagképben azon a felvételen, amely az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Chilében, a La Sillán levő 2,2 méter tükörátmérőjű teleszkópjának széles látómezejű képrögzítőjével (Wide Field Imager) készült.

2012.02.03 05:59MTI

A felvételen a 7500 fényévnyire lévő NGC 3324 katalógusjelű csillagképződési régió látható, amely a Carina-köd (nebula) peremvidékén található.
   
Sok millió évvel ezelőtt a gazdag "nyersanyagkészletek", azaz a gáz- és a porfelhők indították be a csillagképződést az NGC 3324-ben. A régió "bölcsődében" most is rengeteg fiatal, forró csillag "nyüzsög", amelyek ibolyántúli sugárzása szinte "lángra lobbantja" az égitesteket körülvevő gáz- és porfelhőket. A felvételen a rózsaszín és vörös mintázatok a  hidrogénatomok "kiütött" majd újra befogott elektronjainak köszönhetők. A többi színek is mind valamilyen vegyi elemhez köthetők, így a felvétel központjában látható zöldes-sárga ragyogó "foltot" a kétszeresen ionizált oxigén izzása hozza létre.
   
A fiatal csillagok keltette erős szél, valamint ibolyántúli sugárzásuk üreget vájt ki az égitesteket körülvevő gázokban és porban. Az "anyagfal" széle a felvétel jobb oldalán emberi profilra hajaz, amelynek közepén lévő "gerinc" az orrot formázza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.