Kopernikusz szülőföldjének ifjú szakijai

Csillagvadászok nyomoznak minden éjjel

Torunban, ahol a nagy lengyel csillagász, Nikolausz Kopernikusz született, a diákok ma is kutatják a csillagos eget: erre a célra a város és a régió iskoláinak közelében korszerű teleszkópokkal felszerelt obszervatóriumok hálózata épült ki.

2012.01.15 09:44MTI

Nikolausz Kopernikusz (1473-1543) volt az, aki kimutatta, hogy a Föld kering a Nap körül és nem fordítva, mint azt addig hitték.

"Előbb kiválasztunk egy galaxist, majd azt a csillagot, amelyet követni szeretnénk, aztán beállítjuk a távcsövet és kezdődhet a megfigyelés" - magyarázza Sebastien Laser másodikos diák, aki tucatnyi osztálytársával együtt tevékenykedik az észak-lengyelországi Jablonowoban lévő iskolájától alig 50 méterre berendezett csillagvizsgálóban.

A fehérre és kékre mázolt obszervatóriumban minden megtalálható, ami csak kell: égre nyíló kupola, két kisebb látcső a Nap és egy sokkal nagyobb a csillagok megfigyelésére, továbbá különleges szoftverekkel ellátott számítógépek a kutatáshoz. Az egész munkát két lelkes csillagászati oktató irányítja. "Célunk az asztronómia és a tudomány népszerűsítése" - magyarázta Rafal Laskowski jablonowoi fizikatanár. Mielőtt az obszervatórium élére került volna, ő a toruni egyetemen részesült speciális kiképzésben.

Az Asztrobázis nevű programot négy éve indították. Torun régiójában már hat csillagászati megfigyelő működik és további nyolc van épülőben. "Mivel Kopernikusz a városunkban született, hozzá méltó programot akartunk megvalósítani, ám anélkül, hogy túl sok pénzt adnánk ki" - hangsúlyozta Piotr Calbecki, toruni tartományi főtanácsos. "Egy ilyen iskolai obszervatórium nem kerül csillagászati összegbe: az EU támogatását is figyelembe véve 100 ezer eurónál is kevesebbet költünk rá" - mondja Calbecki. "Az európai alapok segítségével valami újat javasolhatunk a tudományos, matematikai és fizikai képzésben, ezeken a területeken erősen javítani akarjuk az oktatást a régióban" - teszi hozzá.

A jablonowoi obszervatórium kapui mindig nyitva állnak. A helyi középiskolák harmincegynéhány diákja vesz részt a csillagászati tanfolyamokon. A környező iskolák kirándulásokat szerveznek az ég megfigyelésére, hetente egyszer a csillagvizsgálóba bárki beléphet. "A lényeg az érdeklődés felkeltése" - magyarázta az újságírónak Laskowski.

Barbara Bober jablonowoi iskolai igazgatónő fontosnak tartja, hogy a projekt révén korán kitűnik, kik a legtehetségesebb diákok. Így megfelelő képzést nyújthatnak nekik és esélyt teremthetnek számukra ahhoz, hogy érdeklődésüknek megfelelő pályát választhassanak.

Calbecki főtanácsos a maga részéről már nagyszabású terveket sző. Mivel városában és annak környékén gyakran felhős az ég, Peruban vagy Argentínában szeretne csillagvizsgálót létesíteni, hogy a lengyel diákok a déli félteke égboltját is tanulmányozhassák. "A távoli obszervatórium a világhálón kapcsolódna a lengyelországiakkal és így a diákok egész évben megfigyelhetnék az eget" - fejti ki lelkesen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.