Egy titkos társaság misztikus szertartásai

Megfejtettek egy 250 éves titkosírást

Kaliforniai és svéd kutatók a számítógépes fordítások technikáját felhasználva közösen fejtettek meg egy 250 éves rejtélyt, sikeresen desifrírozva egy titkos társaság számára készült kódolt kéziratot.

2011.10.27 13:19MTI

A Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) bejelentése szerint a kutatók megfejtették a 105 oldalas, 18. században íródott Copiale Cipher néven ismert könyvet, melyre a volt NDK-ban bukkantak rá.
   
A kézírásos, gyönyörű kötésű könyv főként egy az 1700-as években működött titkos társaság misztikus szertartásait tartalmazza, valamint politikai nézeteik egy részét. A könyvet egy kelet-berlini archívumban fedezték fel, ám ma már magántulajdonban van. A kéziratban 90 különböző karaktert használtak, melyek között absztrakt szimbólumok, de latin és görög betűk is akadnak.
   
Kevin Knight, az USC számítógéptudományi kutatója szerint eredményük több száz év után végre betekintést enged a titkos társaságok működésébe és nézeteibe. Knight, valamint Beata Megyesi és Christiane Schaefer (utóbbiak a svéd Uppsalai Egyetem nyelvészei) idén látott hozzá a kódfejtéshez egy számítógépes programmal, amely a betűk és szimbólumok gyakoriságát és csoportosítását elemezte, majd létező nyelvekkel vetették össze az így kapott információkat.
   
Először a latin betűket hasonlították össze nyolcvan nyelvvel, ám így nem jártak sikerrel. Végül rájöttek, hogy az üzenetet nem ezek, hanem az elvont szimbólumok hordozzák, a latin betűk pedig a szóközöket jelzik az egyébként német nyelven megfogalmazott szövegben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.