Már most is túlterhelt a bolygó

Mi lesz, ha hétmilliárdnál is többen leszünk a Földön?

Az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) szerdán közzétett tanulmányából kiderül: október utolsó napján a föld népessége eléri a hétmilliárdot, és ha ilyen ütemben szaporodik tovább az emberiség, 2100-ra már 10 milliárd ember élelmezését, energiaszükségleteit és lakhatását kell majd biztosítania a már jelenleg is túlterhelt bolygónknak.

2011.10.26 21:31MTI

Október 31-én ünnepséggel köszönti majd az UNFPA a legnagyobb valószínűség szerint Indiában megszülető hétmilliárdadik embert, aki szinte napra pontosan 12 évvel lesz idősebb Adnan Mevicsnél, a hatmilliárdadik földlakónak kikiáltott boszniai kisfiúnál. Az, hogy egy bizonyos napon egy bizonyos kisgyerek miatt érkezik el az emberiség a hétmilliárdos határhoz természetesen fikció - jegyzi meg egy cikkében Elizabeth Kolbert, a The New Yorker újságírója. "Ez csupán az ENSZ legjobb becslése", teszi hozzá, amelyet például arra alapoztak, hogy Indiában a legnagyobb ez egy percre jutó születések száma. Az igazán égető kérdés viszont inkább az, hogy valóban van-e okunk ünnepelni a hétmilliárdadik embertársunk világra jöttét.
   
"A népességi rekordot sok szempontból az emberiség sikerének könyvelhetjük el: az emberek tovább és egészségesebben élnek" - mutatott rá Babatunde Osotimehin, a UNFPA ügyvezető igazgatója arra is utalva, hogy a születések száma évente 75 millióval meghaladja a halálozások számát. Ez a népességnövekedési ráta egy nagy, önmagát viszonylag lassan reprodukáló emlős részéről legalábbis különös - jegyzi meg ugyanakkor a The New Yorker munkatársa. Edward O. Wilson, a szociálbiológia atyja egyenesen azt állítja, hogy az emberiség jelenlegi növekedési üteme jobban hasonlít a baktériumokéhoz, mint az emlősökéhez.
   
Ha belegondolunk, hogy tízezer évvel ezelőtt körülbelül 5 millió ember élt a földön, akkor szembetűnik, hogy milyen gyorsan szaporodtunk el - írja Kolbert, és emlékeztet Thomas Malthus kétszáz évvel ezelőtt élt brit gondolkodóra, aki már egy 1798-as tanulmányában arra figyelmeztetett, hogy az emberiség rohamos növekedése "elkerülhetetlen éhínséghez" vezet. Az ENSZ jelenlegi becslései szerint a népesedés üteme némileg lelassul majd, és 2050 környékén éri el a 9, 50 évvel később pedig a 10 milliárdot. Ha azonban csupán egy egész kicsi változás is történik a termékenységben, például a családok átlagosan 0,5 gyermekkel többet vállalnak, akkor 2100-ban már 16 milliárd embernek kell osztozni a Föld erőforrásain. Jelenleg az iparosodott országokban a nők 1,7 gyermeket szülnek, míg a fejlődő országokban ez a statisztikai átlag 4,2.
   
Bár Malthus intése ma is érvényes, inkább csak egy figyelmeztetés, mintsem az elkerülhetetlen végzet - véli Jeffrey D. Sachs, a Columbia Egyetem fenntartható fejlődéssel foglalkozó kutatóintézetének, az Earth Institute-nak az igazgatója. Tény azonban, hogy a Föld tartalékai a kimerülés szélén állnak: jelenleg 18 hónapra van szüksége a bolygónknak ahhoz, hogy újratermelje az egy év alatt elhasznált természeti erőforrásokat.

Ez az idő a környezet pusztulása miatt valószínűleg tovább nő majd, s már ahhoz is egy újabb "zöld forradalomra" lenne szükség az elkövetkező években, hogy az egy főre jutó élelmiszermennyiség ne csökkenjen. A Science magazin egy elemzése szerint ez hatalmas kihívást jelent, mivel az emelkedő átlaghőmérséklet miatt a világ kukorica-és gabonatermelése máris csökkeni kezdett. Az amerikai tudományos akadémia kutatói pedig arra mutattak rá, hogy a globális felmelegedés következtében az Egyesült Államokban az évszázad végéig akár nyolcvan százalékkal csökkenhet a learatott szójabab és a kukorica mennyisége. Az ENSZ előrejelzései szerint a vízhiány is egyre égetőbbé válik majd: 2030-ra kereslet 40 százalékkal fogja meghaladni a kínálatot.
   
"Hány embert képes eltartani a bolygónk? Ez egy nagyon fontos és nagyon kellemetlen kérdés. Ha pusztán a számokat nézzük, akkor nem látszik annak a lehetősége, hogy a jövőben mindenkinek jobb lehetne az élete" - olvasható a UNFPA tanulmányában. Sachs szerint azonban a különböző fölművelési, ipari, energiaellátási, szállítási és építkezési technológiák megfelelő fejlesztésével úrrá lehetünk az erőforrások szűkösségén, és a környezetet is hatékonyabban kímélhetjük.

Át kell állnunk például a jelenlegi fosszilis üzemanyagokról az alacsony széndioxid-kibocsájtású energiahordozókra, mint például a nap és a szél. "Ehhez példátlan mértékű globális együttműködésre lesz szükség" - írja Sachs. A "túlélés" másik kulcsa a népesség növekedésének a stabilizálása. Ehhez főként a szegényebb országokban van szükség fejlesztésekre: a lányok iskoláztatására, a fogamzásgátló szerek elérhetővé tételére - sorolja a kutató. Mindezek figyelembe vételével nem meglepő, hogy a Jövő Intézet egy munkatársa, Jamais Cascio a Times magazinnak így fogalmazott: ha a népesség a tízmilliárdot éri el, "az azt jelenti, hogy sikerrel megoldottuk az évszázad problémáit".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.