Megállítanák a vírus terjedését

HPV elleni védőoltást fiúknak is?

Az amerikai kormány egyik orvosi tanácsadó bizottsága szerint kapjanak a fiúk is humán papillóma vírus (HPV) elleni védőoltást a szexuális úton átadható vírus terjedésének visszafogása érdekében.

2011.10.27 05:59MTI

A vakcinát - amely bizonyos, a HPV-fertőzéssel kapcsolatba hozható ráktípusokkal szemben véd - eddig is megkaphatták fiúk, ám költségét ezután vélhetően az egészségbiztosítás fogja fedezni.
   
Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) immunizációval összefüggő gyakorlatának módosításához egy szakértőkből álló tanácsadó testület véleményét kérte ki, amely kedden titkos szavazással amellett foglalt állást, hogy a 11 és 12 éves fiúknak is ajánlja a vakcina beadását.
   
A tizenéves fiúknak beadott védőoltás egyrészt saját magukat védheti a genitális szemölcsöket, hosszabb távon pedig esetlegesen rákot okozó fertőzésektől, másrészt visszaszoríthatja a vírus terjedését, csökkenti a partnereknek való átadás valószínűségét.
   
Anne Schuchat, a CDC illetékes központjának igazgatója elmondta, hogy a tizenéves lányok a reméltnél kisebb arányban kérik a nekik ajánlott HPV-oltást. A múlt évig bezáróan a kamaszlányoknak csak 49 százaléka kapta meg legalább az első adagját a javasolt három dózisú HPV-vakcinának, és mindössze harmaduk kapta meg a teljes oltási sorozatot.
   
A CDC becslése szerint a férfiak és a nők 50-80 százaléka fertőződik meg életében valamikor HPV-vírussal, bár legtöbbjüknél sohasem jelentkeznek tünetek. A szakemberek azonban úgy vélik, hogy az évi 13 ezer amerikai méhnyakrákos eset kapcsolatba hozható a HPV-vel való fertőződéssel, az utóbbi években pedig több tanulmány a fej- és nyaki rákos esetek egy részét is e vírussal hozza összefüggésbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.