Több ezer kilométert képesek megtenni

Úszva ápolják testüket a kardszárnyú delfinek

Amerikai kutatók szerint az Antarktisz környékén élő kardszárnyú delfinek több ezer kilométert úsznak a szubtrópusi vizekig, valószínűleg pusztán a testápolás végett: a meleg vízben ugyanis különösebb hőveszteség nélkül megújíthatják hámszöveteiket.

2011.10.26 20:29MTI

A szépségért meg kell szenvedni - ez úgy tűnik, a cetekre is helytálló, már amennyiben a gyors és hosszan tartó úszás számukra kín. John Durban, az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) kutatója és munkatársai szerint a trópusi vizekben végbemenő bőrápolás nemcsak szépészeti, hanem egészségügyi célokat is szolgál - írják a Biology Letters című folyóiratban a Die Welt internetes kiadása szerint.
   
A kutatók tizenkét kardszárnyú delfinre (Orcinus orca) rögzítettek jeladókat, és két éven át figyelték mozgásukat. A kardszárnyúak közül öten célzottan Uruguay és Brazília vizeibe úsztak, méghozzá figyelemre méltó sebességgel. Egyikük mindössze 42 nap alatt visszatért az Antarktisz közelébe, és ez idő alatt 9400 kilométert tett meg, ami napi 224 kilométernek felel meg.
   
A hosszú út oka valószínűsíthetően a bőrápolás egy különös formája. Az Antarktisz hideg vizeiben vastag rétegekben rakódik az állatok bőrére a kovamoszat, ezért az ott élő kardszárnyúak gyakran sárgás színűek. A meleg vízben inkább ledörzsölhetik magukról ezeket a moszatokat, mint a hidegben, ahol ezt tetemes hőveszteség árán tehetik csak meg.
   
Amennyiben a feltevés beigazolódik, fontos adalék lehet a különböző cetfajok vándorlásával kapcsolatos ismeretekhez - vélekednek a kutatók. Mindezidáig például azt sem tudni, hogy a szilás cetek miért úsznak a trópusi tengerekbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.