"Telelőbázisként" szolgált a város

Viking település Írországban

Írország egyik első viking települését tárták fel Louth grófságban, Castlebellingham közelében, amely méretében és jelentőségében Dublinnel vetekedett.

2011.10.26 22:30MTI

A vikingeknek két "telelőbázisuk" volt Írországban, közülük az egyiknek Dublin számított. A másiknak, Linn Duachaill nevű településnek azonban csupán az emléke maradt fenn a mondáknak köszönhetően, de senki sem tudta, hogy hol lehetett. Az egykori viking település felkutatásra egy csoport régész és helytörténész vállalkozott, akik nagyszabású ásatásokat végeztek - olvasható a BBC News hírei között.
   
A feltárások során került napvilágra a 0,6 négyzetkilométeres erődített település, amelyet Kr.u. 841-ben alapítottak a vikingek. Itt javították hajóikat, innen kereskedtek a környező vidék lakosságával, de innen indultak portyára is. Becslések szerint 4-5 ezer harcos és vagy kétszáz hajó nyert itt elhelyezést.
   
"Míg Dublin inkább kereskedővárosként fejlődött, ez a település a portyázók központja volt" - vélekedett Micheál McKeown történész, a régészeti expedíció tagja.
   
Az ásatások során nagy mennyiségben kerültek elő a hajóácsok által használt szegecsek, fizetőeszközként szolgáló ezüstdarabkák, de találtak szekercét, ahogy a rabok "megbéklyózására" szolgáló láncokat is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.