Fotoszintetizál

Energiát termel a mesterséges levél

Amerikai kutatók mesterséges levelet hoztak létre, amely képes közvetlenül átalakítani a napfényt tárolható energiává.

2011.09.30 22:36MTI

A kutatásról pénteken közzétett ismertetés szerint a levél működéséhez - amely lényegében szilíciumból készült napelem, két oldalához illesztett különböző katalizátorokkal - nincsen szükség semmilyen külső csatlakozáshoz, sem ellenőrző áramkörhöz.
   
A levelet elegendő napos helyen vízzel teli edénybe helyezni – fejtette ki Daniel Nocera, Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) tanára, a Science című amerikai tudományos folyóirat szeptember 30-i számában megjelent közlemény fő szerzője.
   
A levél a vízben gyors ütemben elkezd oxigénbuborékokat kibocsátani az egyik, hidrogénbuborékokat pedig a másik oldalán. A buborékokat össze lehet gyűjteni és villanyáram előállításához tárolni.
   
Az oxigén- és hidrogénbuborékok üzemanyagcellába juttatva ismét vízzé alakulnak, és a folyamat közben áramot állítanak elő – fejtette ki Nocera professzor.
   
A levél teljes egészében nagy mennyiségben rendelkezésre álló, olcsó anyagokból – szilícium, kobalt és nikkel – készül, és közönséges vízben működik – tette hozzá.
   
Más rendszerek, amelyek szintén napfény segítségével bontják fel a vizet hidrogénre és oxigénre, maró vegyületeket vagy eléggé ritka és drága anyagokat használnak, mint például a platina.
   
Nocera professzor szerint az elgondolásnak nagy jövője van, hiszen ennél mobilabb rendszert nem lehet elképzelni. Nincs szükség hozzá vezetékre, nagyon könnyű, és csak az oxigén- és a hidrogénbuborékokat befogó rendszer szükséges hozzá – magyarázta a kutató.
   
Az új rendszer kereskedelmi forgalmazásra még nem alkalmas, mivel a gyűjtő és tároló rendszert még fejleszteni kell – mondta a professzor, aki szerint a mesterséges levél létrehozása csak "egy lépés", de "a jó irányba".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.