És a wasabis tűzjelző sem ment haza üres kézzel

Citrom Nobel-díjat érdemelt idén a csurig telt hólyag

A vizelet-visszatartás döntésre gyakorolt hatásának kutatása és a wasabi alapú tűzjelző kifejlesztése érdemelte ki egyebek közt idén a citrom-Nobelnek is nevezett IgNobel-díjat, amelyet tíz kategóriában adták át a Harvard Egyetemen.

2011.09.30 10:53MTI

Az 1991-ben alapított IgNobel a Nobel-díj amerikai paródiája, a nemzetközi tudományos élet azon szereplőinek ítélik oda évente, akik tevékenysége látszólag értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vezetett, egyúttal mulatságosnak tűnik. Az alapítók honlapján (http://improbable.com/ig) is közzétett mottó szerint elnyeréséhez a kutatóknak "először meg kell nevettetniük az embereket, majd elgondolkodtatni őket".

Az IgNobel eredményhirdetése minden évben a "komoly" Nobel-díjat megelőző héten zajlik a Harvardon, idén helyi idő szerint csütörtökön adták át. A 2011-es élettani díjat Anna Wilkinson és társai kapták annak megállapításáért, hogy az ásítás nem ragályos egy teknősfaj egyedeinél.

A kémiai díjat japán szakemberek érdemelték ki, akik wasabin alapuló tűzjelző rendszert fejlesztettek ki.

Az orvosi kategória nyertesei azt vizsgálták, milyen hatással van döntéseinkre a vizelet visszatartása, a pszichológiai kategóriában nyertes oslói professzor pedig azt, hogy miért sóhajtunk.

A biológiai díjat az a felfedezés érdemelte ki, hogy egyes bogarak bizonyos ausztrál sörösüvegekkel kísérelnek meg párzani. A "miért szédülnek el a diszkoszvetők és miért nem a kalapácsvetők?" kérdésre keresték a választ a fizikai IgNobel kitüntetettjei.

A matematikai becslésekkel és számításokkal kapcsolatos óvatosságra hívja fel a figyelmet az idei matematikai citromdíj, amelyet a világvégét megjövendölő jósoknak ítéltek oda. Rajtuk kívül nem kutató kapta a béke kategória IgNobelét is, ezt a díjat a litván Arturas Zuokas, Vilnius polgármestere érdemelte ki, aki - a YouTube-on is közzétett videó tanúsága szerint - páncélkocsival hajtott át a tilosban parkoló autókon. Ezt az IgNobelt egyébként az első díjkiosztáskor, 1991-ben Teller Edének ítélték oda a béke szó új értelmezéséért.

A közbiztonság kategóriában egy kanadai kutató nyert, aki egyik kísérletét úgy szerkesztette meg, hogy az autópályán vezető sofőr szeme elé újra és újra lecsapódik egy sisakrostély.

Az irodalmi díjat John Perry kapta a halogatás sajátságos elméletéért, amely azt írja le, hogyan lehetünk sikeresek azáltal, hogy mindig valami fontos dolgon ügyködünk, amit arra használunk, hogy elkerüljük még fontosabb teendőink elvégzését.

A citrom-Nobel korábbi díjazottjai között olyan is akad, aki "komoly" Nobel-díjat is kapott, a 2010-es egyik fizikai Nobel-díjasa, Andre Geim tíz évvel korábban élő békák mágneses térben való lebegtetéséért kapott IgNobelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.