Odaítélték a Lasker-díjat

Maláriagyógyszer és fehérjekutatás: a Nobel-díj előszobájában a tudósok

Nagy sikerű maláriagyógyszer megalkotójának, valamint a fehérjekutatás terén elért eredményeiért két tudósnak ítélték oda a Nobel-díj előszobájaként is emlegetett Lasker-díjat hétfői bejelentés szerint.

2011.09.13 05:59MTI

Az Albert és Mary Lasker nevét viselő alapítvány díja mellé 250 ezer dollár jár, az elismeréseket szeptember 23-án adják át.
   
Tu Ju-ju (Tu Youyou) 81 éves kínai szakember a klinikai kutatásokért járó díjban részesül az artemiszinin nevű maláriagyógyszer megalkotásáért. Az alapítvány szerint a gyógyszer milliók életét mentette meg.
   
A kínai kutató az 1960-as évek végén - egy kormány által támogatott program részeként - kezdte kombinálni a régi ismereteket és a népi orvoslás eszközeit, hogy hatékony kezelést találjon a maláriára. Tu Ju-ju kétezer lehetséges receptet gyűjtött össze, kollégái segítségével 380 kivonatot készített.

Ezek egyike - amely ürömből készült - ígéretesnek bizonyult egereken végzett kutatásokban. Régi szövegek tanulmányozása közben fellelt nyomon elindulva Tu "újrahangolta" az előállítás folyamatát, hogy még hatékonyabbá tegye a szert. Végül az 1970-es években kollégáival izolálta az aktív összetevőt, az artemiszinint.
   
Az alapkutatásokért járó Lasker-díjat Franz-Ulroch Hartl, a Max Planck Biokémiai Intézet kutatója, valamint Arthur Horwich, a Yale Egyetem munkatársa kapja megosztva. Kulcsfontosságú felfedezéseik arról, hogy a fehérjék miként viselkednek a sejten belül, egy nap talán segítheti a tudósokat abban, hogy új kezelést találjanak betegségekre, mint az Alzheimer-kór vagy a Huntington-kór.
   
Hartl és Horwich munkája előtt a szakemberek úgy gondolták, a fehérjéknek nincs szükségük segítségre, hogy felöltsék megfelelő alakjukat. Az 1980-as évek végén azonban a két kutató felfedezte, hogy a folyamat egy "ketrecszerű" struktúrában zajlik, ami előmozdítja azt.
   
"Megválaszolták, hogy a fehérjék miként érik el biológiai potenciáljukat" - méltatta eredményeiket az alapítvány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.