Műholdakkal és földi teleszkópokkal figyelték

Feltárták egy fekete lyuk "anatómiáját"

Egy szupermasszív fekete lyuk "anatómiáját" tárták fel soha nem látott pontossággal több műhold és földi telepítésű teleszkóp segítségével, az eredményeket az Astronomy and Astrophysics című folyóiratban tették közzé.

2011.09.30 21:31MTI

A nemzetközi kutatócsoportban négy kontinens 21 intézményének 26 asztronómusa vett részt Jelle Kaastra, a Holland Űrkutatási intézet asztrofizikusával az élén. A tudósok az Európai Űrügynökség (ESA) XMM-Newton röntgencsillagászati műholdja felvételei mellett elemezték a NASA Hubble, Chandra és Swift űrteleszkópjai által készített képeket, ahogy a WHT és PARITEL földi telepítésű távcsövekkel is végeztek megfigyeléseket.

A csillagászati eszközök sokasága igen széles spektrumú vizsgálatokat tett lehetővé: egyaránt készültek képek infravörös fényben, a látható fény tartományában, ultraibolya fényben, ahogy történtek röntgen- és gammacsillagászati megfigyelések is.
   
A vizsgált szupermasszív fekete lyuk 500 millió fényévnyire, a Markarian 509 katalógusjelű galaxisban "terpeszkedik". Óriási képződményről van szó, amely a 300 milliónyi naptömegnyi anyagot tartalmaz. Ráadásul a fekete lyuk napról napra növekszik, ahogy folyamatosan "habzsolja fel" az anyagot.
   
A képződményt száz napon át figyelték, ez időszak alatt az objektum "felülmúlta" önmagát - fényessége szokásos 25 százalékos ingadozás helyett 60 százalékos változásokat "produkált", ami arra utal, hogy óriási turbulenciák keletkeznek a fekete lyuk által beszippantott gázok folyamában. A felvételeken jól látható az is, hogy a gravitációs szörny által beszippantott anyag spirálisan áramlik be a fekete lyukba. 
   
A megfigyelések azonban az anyag ellentétes irányú mozgását is kimutatták, a gravitációs szörny ugyanis folyamatosan "gázlövedékekkel" bombázza környezetét. Ezek a fekete lyukat tápláló "portartályból" szakadnak ki és óránként több millió kilométeres sebességgel "spriccelnek szét". A tudósok meglepetésére kiderült, hogy a "portartály" 15 fényévnyire található a fekete lyuktól, sokkal távolabb, mint a szakemberek korábban feltételezték.
   
"Régóta viták tárgyát képezi az asztronómusok körében a kiáramló gázok eredete" - jegyezte meg Jelle Kaastra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.